Inspiracją dla tego projektu była wizja szczęśliwej i korzystającej z pełni życia rodziny. Dom, który przypomina bardziej kawiarnię niż rodzinną chatkę, odzwierciedla pragnienie właścicieli, aby stworzyć miejsce, które pozwala  spotykać się z przyjaciółmi i społecznością lokalną.

Budynek znajduje się w Australii i jest efektem przebudowy zamieszkiwanego wcześniej przez rodzinę tzw. bungalowu. Dzięki przebudowie stworzono obszerną przestrzeń wspólną, otwartą na ogród oraz słoneczny dziedziniec.

Dom ten to przede wszystkim niesamowite połączenie kontrastów, między surowym betonem a ciepłym drewnem, współczesną architekturą a naturą. Ciekawym pomysłem było stworzenie mebli zarówno ogrodowych jak i tych we wnętrzu z betonu wykorzystanego w elewacji, uzyskując dzięki temu efekt spójności całego projektu.  Kuchnia, salon, jadalnia oraz ogród również tworzą integralną całość. Inspiracją dla architektów były różnego rodzaju przestrzenie publiczne.

Zrównoważony rozwój społeczny jest istotnym czynnikiem. Szukamy sposobów, aby nasze projekty miały pozytywny wkład w społeczność lokalną oraz dobrze wpływały na ludzi, którzy będą w nich mieszkać. Mamy nadzieję, że ten pozytywny etos przyczyni się do tego. ze dom ten, jak i przedmieścia będą szczęśliwym miejscem do życia.

Oczywiście architekci nie zapomnieli o przestrzeni prywatnej, ta mieści się na piętrze budynku i składa się z sypialni, łazienki i niewielkiego gabinetu.

Biuro projektowe: MAKE architecture

Architekci: Melissa Bright, Bruce Rowe, Rob McIntyre, Gillian Hatch, Emily Watson, Todd DeHoog

Lokalizacja: VIC 3182, Australia

Rok powstania: 2014

Zdjęcia: Peter Bennetts