Wnętrze powstało z myślą o właścicielach, którzy często pracują z domu. Jak podzielić mieszkanie tak, by stworzyć miejsce do efektywnej pracy i wypoczynku? Oto odpowiedź architektów z pracowni INTO.

Pierwsze mieszkanie młodej rodziny, funkcjonującej w trybie pracy typu home office, zostało całkowicie w dostosowane do preferencji i harmonogramu dnia właścicieli. Szybkie, energiczne poranki ze wspólnym śniadaniem mają odzwierciedlenie w wysokim blacie kuchennym z minimalistycznymi hokerami. Tło zamyka ściana pokryta podkładem magnetycznym, służąca do umieszczania na niej np. notatek lub przepisów kulinarnych. Wysoki blat spełnia także funkcję dodatkowej przestrzeni odstawczej.

W sumie mieszkanie ma 52 m kw. powierzchni. Strefa dzienna dyskretnie łączy meble wypoczynkowe z miejscem do codziennej pracy. Przestronny, wygodny stół na czas spotkań w szerszym gronie zmienia swoją lokalizację i w otoczeniu większej ilości krzeseł mieszkanie staje się w pełni wymiarowe i funkcjonalne.

We wnętrzu dominuje biel. Jedynymi akcentami, na które zdecydowali się właściciele są obrazy. Eksponowane na specjalnie zaprojektowanej półce nad stołem w salonie stanowią rodzaj artystycznej instalacji, zależnej od tak wielu czynników jak np. nastrój, pora roku czy aktualne preferencje kolorystyczne. Całość kompozycji podkreśla subtelna poświata oświetlenia led umieszczonego za półką.

Właściciele lubią, gdy wokół panuje cisza, ład i porządek, kiedy każdy element znajduje się na swoim, ściśle przemyślanym na etapie projektowania miejscu. Neutralne przestrzenie wyzwalają w nich dobrą energię, są cichym, nastrojowym tłem dla codziennych obowiązków i wieczornego relaksu – mówią autorzy projektu.

Wszystkie meble skrywają w sobie długie historie przemyśleń odnośnie docelowej funkcji. Dzięki wykorzystaniu zabudów meblowych na pełną wysokość kondygnacji, udało się stworzyć sporo miejsca na przedmioty mieszkańców. Nic w tym dziwnego, bo projekt od samego początku zakładał maksymalne uporządkowanie przestrzeni i minimalizm.

Małą łazienkę utrzymano w jasnej tonacji, aby optycznie zwiększyć przestrzeń, a w holu wrażenie to wzmaga duża tafla lustra. Zrealizowane wnętrza wyciszają, uspokajają, dają możliwość funkcjonowania na ich tle tak, aby to wartości rodzinne stanowiły o głównym charakterze tworzonego domu.