Eco Warsaw Tower to projekt budynku zlokalizowanego w centrum stolicy Polski. Został zaprojektowany jako budynek zrównoważony, ekologiczny, gdzie głównym punktem odniesienia w procesie projektowym był człowiek i jego coraz większa potrzeba kontaktu z naturą, zdrowego stylu życia i harmonii, którą chciałby odnaleźć w nowoczesnym mieście.

Celem projektu była również maksymalizacja powierzchni użytkowej, redukcja zapotrzebowania na energię oraz stworzenie architektury funkcjonalnej, wynikającej z kontekstu, analizy uwarunkowań przestrzenno-prawnych oraz potencjału działki.

Budynek ten wpisuje się w dwie odmienne przestrzenie miejskie, dlatego ma dwie zupełnie odmienne zaprojektowane fasady.

Fasada północna, narażona na hałas miejski, jest akustyczną szklaną barierą zapewniającą dobre doświetlenie wnętrz oraz otwarcie widokowe na panoramę Warszawy. W pełni przeszklone balkony, tłumią hałas, dzięki czemu zapewniają komfortowe użytkowanie wnętrz mieszkalnych przyległych bezpośrednio do ruchliwej ulicy. Tutaj również zlokalizowane zostały przeszklone windy kadrujące widoki na dynamiczną część miasta – Most Poniatowskiego oraz Stadion Narodowy. Dwie pierwsze kondygnacje to fronty komercyjne otwarte na ulicę, kondygnacja trzecia to przestrzeń biurowa zlokalizowana na poziomie sąsiadującego mostu, dopiero na kondygnacjach wyższych znajdują się widokowe apartamenty mieszkalne.

Fasada południowa, dobrze nasłoneczniona, przylega do zielonego skweru i wyciszonego fragmentu miasta. Budynek tworzy tutaj kameralną, zieloną przestrzeń dla mieszkańców. Zastosowane zostały naturalne materiały jak drewno. Wertykalne ogrody – ściany zielone oraz balkony z wbudowanymi donicami zostały wyposażone w systemy nawadniające. Przestrzeń biurowa trzeciej kondygnacji otwiera się na zielony taras miejski dostępny dla pracowników.

Na dachu Eco Warsaw Tower zlokalizowaliśmy dwupoziomowy ogród dostępny dla mieszkańców najwyższych apartamentów. Ogród zadaszony został ażurową strukturą pozyskującą energie słoneczną, która jednocześnie filtruje wpadające do ogrodu światło.

Projekt: BXBstudio Bogusław Barnaś
Zespół: Bogusław Barnaś, Anna Taczalska, Mateusz Zima, Justyna Gajda, Kamil Makowiec, Anna Hydzik, Anna Mędrala, Hubert Augustowski, Aleksandra Banasiewicz, Marcin Burzyński, Kinga Żuk
Wnętrza: BXBstudio & LOOMA interior design
Lokalizacja: Warszawa
Data: 2016-2018
Powierzchnia działki : 1060 m kw.
Powierzchnia użytkowa: 5808 m kw.
Powierzchnia zabudowy: 789 m kw.
Powierzchnia użytkowa mieszkań: 2237 m kw.
Powierzchnia biurowa: 285 m2
Powierzchnia komercyjna: 1229 m kw.