Budynek zaprojektowali architekci z pracowni Studio GAB. Projekt i realizacja spodobała się ekspertom Stowarzyszenia Architektów RP, którzy postanowili wyróżnić dom, uznając za jeden z najlepszych w 2016 r.

Dom zbudowany został pod Poznaniem. Znajduje się w malowniczej okolicy, na pofałdowanej polanie i sąsiaduje z gęstym lasem. Teren ten należy do obszaru Natura 2000, dlatego architekci postanowili nadać mu prostą, tradycyjną formę z dwuspadowym dachem.

Dom wraz z budynkiem gospodarczym zlokalizowany został w centralnej części działki. Układ dwóch, prostopadle ustawionych względem siebie brył charakterem zabudowy nawiązuje do typowej zabudowy wiejskiej. Odpowiednie umiejscowienie ich względem stron świata zapewnia możliwie najlepsze oświetlenie pomieszczeń i genialne widoki z każdego miejsca.

W budynku mieszka małżeństwo z czwórką dzieci.

Chcąc uniknąć architektonicznych przeszkód, zdecydowaliśmy się na układ parterowy bez jakichkolwiek progów, czy schodów. Nowy dom w założeniu ma być możliwie mały i kompaktowy, przez co energooszczędny i ekonomiczny – wyjaśniają autorzy projektu.

Symetryczny układ sypialni pozwala rozdzielić część gościnną od prywatnej i pozwala utworzyć z pokoju dziennego centralne miejsce spotkań. Betonowy, otwarty z dwóch stron kominek pełni rolę serca domu, które skupia wokół siebie życie domowników.

Ze względu na wyjątkowe otoczenie, naszym celem było maksymalne otwarcie części dziennej domu na zewnątrz. Wprowadzenie dużych, przesuwanych okien pozwala uczynić z ogrodu dodatkową przestrzeń dzienną budynku – dodają projektanci.

Dom ma dwa tarasy, jeden zawsze słoneczny, drugi zacieniony, który daje komfort przebywania na dworze o każdej porze roku. Przesuwne okiennice natomiast zapewniają poczucie intymności. Latem, otwierając okna i zamykając okiennice można stworzyć przyjemną, zacienioną przestrzeń, która jest dodatkowo naturalnie przewietrzana dzięki zachowanym odstępom między deskami.

W corocznym konkursie na Nagrodę SARP 2016 architekci otrzymali wyróżnienie za projekt i realizację domu. Jury tak uzasadniało swoją decyzję:

Jury doceniło jasność idei i konsekwencję realizacji domu jednorodzinnego w otwartym krajobrazie, gdzie bogactwo walorów jego otoczenia, świadomie docenione przez autorów, stanęło u podstaw powstania formy prostej, powściągliwej, w swej lapidarności wręcz archetypicznej.

Dom emanuje harmonią z otaczającą go przyrodą, zaś harmonia ta przeniesiona na funkcję dała składność jego wnętrza taką, że łatwość i prostota życia w nim wydaje się być oczywista. Takiego właśnie życia, jakie wymarzył sobie w tym domu inwestor.

W osiągniętym efekcie nie sposób nie zauważyć dziesiątek godzin wspólnych narad – tego czasu inwestora i architekta spędzonego nad projektem razem, by stał się lepszy, idealnie nieomal dopasowany do tak trudnych do wyrażenia przez inwestora, ale przecież koniecznych do pojęcia przez architekta potrzeb. Ten dom to materializacja tak osiągniętego porozumienia.