Dom zlokalizowany jest w południowej dzielnicy Katowic. Sąsiaduje z innymi domami, których wiele powstało jeszcze w PRL-u. Architekci w swoim projekcie musieli uwzględnić zarówno sąsiednią zabudowę, jak i warunki zabudowy, które narzucały między innymi skośny dach.

Projekt budynku powstał w pracowni RS+ Robert Skitek. Dom usytuowano wzdłuż drogi odcinając od ulicy prywatną przestrzeń ogrodu. Ściany szczytowe bez jakichkolwiek okien są maksymalnie zbliżone do sąsiednich działek. Główna, jednorodna materiałowo, przekryta dwuspadowym dachem, czarna bryła została w całości obłożona łupkiem. Charakterystyczna ukośna linia okapu od frontu obniża się zgodnie z obniżeniem podłogi sypialni usytuowanej nad garażem.

Wszystkie okna w podstawowej bryle, także te dachowe, to poziome okna pasmowe.

Główna bryła przebita została kontrastującym, mocno przeszklonym, białym kubicznym elementem, w którym umieszczono część dzienną. Salon został całkowicie wysunięty poza główną bryłę, dzięki czemu doświetlony jest także od południowej strony, a całkowicie przeszklone dwie ściany szeroko otwierają go na ogród z jabłonkami.

Na parterze klasycznie umieszczono otwartą przestrzeń dzienną z pokojem gościnnym, pomieszczenie gospodarcze oraz dwustanowiskowy garaż. Piętro to strefa sypialna, pokój dziecka, pokój do pracy oraz otwarta antresola z biblioteczką. Wszystkie wydzielone pomieszczenia na piętrze doświetlone są od strony wschodniej.


Pracownia: RS+ Robert Skitek http://rsplus.pl/
Lokalizacja: Katowice, Poland
Powierzchnia: 241 sqm
Rok: 2015
Architekt: Robert Skitek
Współpraca: Jakub Zygmunt
Konstrukcja: Jan Kostorz
Zdjęcia: Tomasz Zakrzewski http://archifolio.pl