Projekt kliniki stomatologicznej w Tczewie dla architektów był nie lada wyzwaniem. Niewielka powierzchnia zderzyła się z chęcią stworzenia w tym miejscu nowoczesnej i komfortowej dla klientów placówki. Pracownia 1504 architekci znalazła na to sposób.

O wyjątkowości tego projektu niech świadczy jego rozmach. Architekci zaprojektowali nie tylko pokoje zabiegowe, lobby czy pomieszczenie socjalne, ale musieli też spełnić wiele wytycznych związanych z prawem atomowym i ochroną przed promieniowaniem.

W projekcie od samego początku ważne było, aby odnieść się do kilku skojarzeń związanych ze stomatologią czy implantologią przy jednoczesnym zminimalizowaniu stresu związanego z wizytą u dentysty.

Po wejściu do budynku znajdujemy się w czarnej „wstędze” okalającej podłogę ściany oraz sufit. Z każdym kolejnym krokiem wchodzimy w nową przestrzeń – opisuje Dawid Chojnacki, 1504 architekci.

Zaokrąglone narożniki ścian lobby w naturalny sposób kierują pacjentów do pokoi zabiegowych. Dolna część kontuaru pokryta jest czarnymi płytkami, po bliższym spojrzeniu można dostrzec 32 płytki z czarnego marmuru ze złoceniami, które nawiązują do ilości zębów u zdrowego dorosłego człowieka.

Zdjęcia: Tom Kurek