Modernizacja Dworca Kolejowego w Dopiewie [PORTFOLIO]

Projekt: Modernizacja Dworca Kolejowego w Dopiewie

Autor: Magda Sawicka

Uczelnia: Wydział Architektury Politechniki Poznańskiej

Projekt przygotowany w ramach zajęć pod kierunkiem mgr inż. arch. Magdaleny Bączkowskiej w roku akademickim 2015/2016.

 

Projekt przygotowany w ramach zajęć pod kierunkiem mgr inż. arch. Magdaleny Bączkowskiej w roku akademickim 2015/2016. Głównym założeniem projektu modernizacji Dworca Kolejowego w Dopiewie było przywrócenie budynkowi jego dawnego charakteru oraz uzupełnienie go o współczesne rozwiązania poprawiające funkcjonowanie. Dworzec Kolejowy w Dopiewie po remoncie w 1997 roku stracił całkowicie swój pierwotny urok. Cegłę na elewacji pokryto tynkiem w mało gustownym odcieniu oraz usunięto wiele charakterystycznych detali. Niestety przykład tego Dworca jest tylko jednym z wielu w Polsce, gdzie modernizacji dokonano bez poszanowania oryginalnej formy. W projekcie bryła Dworca została pozostawiona w pierwotnym kształcie. Większość zmian zaproponowano we wnętrzu, usunięto niefunkcjonalną klatkę schodową, zmieniono podział pomieszczeń oraz przystosowano do użytku poddasze. Najbardziej charakterystycznym elementem projektu jest dodana konstrukcja zewnętrznej klatki schodowej. Współczesna forma kontrastuje z tradycyjnymi detalami przywróconymi na elewacjach. Na parterze Dworca zlokalizowano kasę biletową, poczekalnie dla podróżujących oraz niewielki bufet i zaplecze sanitarne. W przestrzeni poczekali wygospodarowano miejsce na ekspozycję fotografii przedstawiających dzieje Dopiewa. Poddasze zostało zaaranżowane na potrzeby lokalnej społeczności, znalazły się tam dwa niewielkie pomieszczenia biurowe, przestrzeń konferencyjna do organizacji spotkań i warsztatów oraz toalety i przestrzeń magazynowa. W wnętrzach zastosowano, podobnie jak na zewnątrz, jasną kolorystykę uzupełnioną o ciemne, kontrastujące detale. Projekt obejmował również aranżację otoczenia Dworca, zmianę infrastruktury drogowej oraz dodanie elementów małej architektury i zieleni.

Lokalizacja: Dopiewo, ul. Leśna 16
Funkcja: usługowa

 

Be first to comment