Projekt muzeum stworzyło prestiżowe studio projektowe BIG. Główny budynek został ukryty w podziemnych korytarzach, przez co zyskał nazwę Niewidzialnego Muzeum. Budynek mieści się w duńskim mieście Blåvand. 

Nowa ekspozycja powstała tuż obok istniejącego już muzeum, mieszczącego się poniemieckim bunkrze typu Tripitz. Z perspektywy głównego wejścia, budynek wydaje się być ciężką, betonową konstrukcją. Jednak gdy spojrzeć na niego z lotu ptaka, widać subtelny krajobraz, ponacinany siatką korytarzy tworzących kształt przypominający faszystowską swastykę.

Nowa ekspozycja stworzona przez BIG to głębokie na sześć metrów, szklane korytarze, które spotykają się w centralnym miejscu bunkra tworząc nowe serce Muzeum Tripitz.

Architektura Muzeum Tripitz to antyteza II Wojny Światowej. Masywny, hermetyczny obiekt jest przeciwstawiony lekkości i otwartości nowej ekspozycji. (…) Wygląda jak łagodna wydma, poprzecinana ostrymi krawędziami nazistowskiej fortecy

Ekspozycja znajdująca się w nowym pawilonie opowiada o planach Hitlera dotyczących stworzenia tzw. Muru Atlantyckiego. Plany te dotyczyły stworzenia gęstej siatki pozycji umocnionych wzdłuż zachodnich brzegów Europy. Mur Atlantycki miał być niemiecką odpowiedzią na Linię Maginota, a także powstrzymać potencjalną inwazję Aliantów z Zachodu.