Już w przyszłym roku ruszają prace budowlane na działce przy zbiegu ulic Piłsudskiego i Zielińskiego. Choć projekt spotkał przeszkody na swojej drodze, a budżet wzrósł do ponad 50 milionów złotych, my trzymamy kciuki za dalsze prace! 

Projekt nowej siedziby wrocławskiego Sądu Apelacyjnego powstał w Pracowni Architektonicznej Czora&Czora. Autorzy projektu zaproponowali nowoczesną bryłę, która idealnie wpisuje się w istniejącą już tkankę miejską. Nowa siedziba składać się będzie z 6 kondygnacji, 5 naziemnych i jednej podziemnej.

Budowa obiektu spowodowana jest brakiem odpowiedniej powierzchni dla prowadzenia działalności statutowej. Nowa siedziba będzie zdecydwanie większa i lepiej wyposażona niż obecne placówki sądu. Powierzchnia netto wyniesie około 8000 metrów kwadratowych. Dłuższa ściana budynku mierzyć będzie niemal 100 metrów długości. Szerokość i wysokość wyniosą odpowiednio: 32 i 25 metrów. Powstanie również 60 miejsc parkingowych, miejsca dla rowerów, a na pobliskim niezabudowanym terenie inwestor nasadzi zieleń w postaci drzew, krzewów i kwietników.