Funkcjonalność i ergonomia w pracy to jedna z tych rzeczy, na którą projektanci kładą największą uwagę w ostatnich latach. Coraz częściej, przedmioty są w pierwszej kolejności praktyczne, dopiero później ładne. W tym wypadku, udało się połączyć oba walory.

Pochodzący z Aten projektant Yiannis Ghikas opierając się na swoich doświadczeniach, a także obserwacjach prowadzonych w barach i restauracjach, zauważył, że obecne coolery, czyli po prostu wiaderka na lód, w których najczęściej podaje się alkohol są po prostu… trudne w obsłudze.

Według autora, coolery wyślizgują się z rąk kelnera, gdy ten chce nieść go jedną ręką. Gdy zostanie złapany od górnej krawędzi, zostawia nieestetyczne ślady po palcach, co jest niewskazane, natomiast trzymanie za tak zwane „uszko” nad stołem, wyglądałoby po prostu komicznie. Właśnie dlatego powstał Torus, czyli cooler, który może zrewolucjonizuje świat sommelierów.

Nazwa coolera – Torus – pochodzi od nazwy dwuwymiarowej powierzchni obrotowej, powstałej przez obrót okręgu. Kształt ten, doklejony do tradycyjnego coolera, pozwala na wygodny i pewny chwyt, a jednocześnie przestrzeganie panujących wśród eleganckich restauracji konwenansów. Pomysł nie skończył się na coolerze, dodatkowo powstały między innymi shakery oraz termosy.

Nas pomysł urzekł, ze względu na swoją prostotę i fakt, że pomysłów na dobry i praktyczny design nie trzeba szukać daleko.

country of manufacture:italy
support: penta systems
technical advisor: manuele perlati
material: stainless steel, polished, brushed and sandblasted
photos: giorgos vitsaropoulos