23Ta modernistyczna willa obok szklanego pawilonu skrywa też zupełnie inne oblicze. Druga część znalazła się pod powierzchnią… basenu. Prowadzi do niej specjalna pochylnia dla aut oraz łącznik. Szklany dom to dzieło pracowni Paul de Ruiter Architects. Budynek stanął w Noord-Beveland w Holandii.

Górna część willi przypomina lekkie, przezroczyste pudełko. Nad ziemią utrzymuje je stalowa podpora w kształcie litery „V” oraz niewielki, szklany łącznik, w którym umieszczone zostały schody. To właśnie w tej górnej częśći domownicy mają spędzać większość swojego wolnego czasu. Architekci zaplanowali tam salon, kuchnię, trzy sypialnie i łazienki.

W części podziemnej urządzony został duży garaż, magazyn i biuro. Ta część budynku biegnie poprzecznie w stosunku do strefy dziennej. W projekcie wykorzystano naturalne pochylenie terenu, dzięki któremu biuro zakończone zostało ogromnym oknem z widokiem na jezioro.

Surowe wnętrze domu ma dobrze korespondować z przyrodą. Wokół budynku praktycznie nie ma drzew, a krajobraz przypomina ksieżycowy. Jest jednak szansa, żę ten zazieleni się za kilkanaście lat. Właściciel by móc wybudować obiekt zobowiązał się do posadzenia w okolicy 71 tysięcy drzew.

Willa jest też energooszczędna. Na dachu zamontowane zostały ogniwa fotowoltaiczne a wkrótce obok niej powstanie mała elektrownia wiatrowa. (kb)