Ideą projektu było powiększenie zabytkowego domu jednorodzinnego, który wkomponowałby się subtelnie w istniejącą już architekturę oraz krajobraz. Efekt jest rewelacyjny!

Dom zbudowany jest z miejscowego kamienia, który stał się akcentem tylnej ściany nowej części budynku. Stare mury i swoisty duch budynku przenikają przez nową dobudowę i wychodzą na zewnętrzny ogród. Podczas procesu projektowania dla klienta bardzo ważne było, aby nowe rozszerzenie dostarczało szerokie, panoramiczne widoki na pobliski krajobraz. Ciekawym pomysłem jest zastosowanie w elewacji  szkła które – niczym lustro – odbija roślinność dzięki czemu wtapia się idealnie w ogród a nocą rozświetla pobliskie kamienne mury.

Wewnątrz nowej dobudówki powstała kuchnia i jadalnia, które razem mają tworzyć współczesną przestrzeń nawiązującą jednak do starej części domu.

Na wcześniej wspomnianej już kamiennej ścianie znajdują się dwa duże otwory otoczone poczerniałymi stalowymi ramami. Pełnią one funkcję przejścia między częściami domu. W konstrukcji zastosowano jednowarstwowy płaski dach, aby nadać lekkości nowej bryle i zarazem nie zdominować zabytkowego otoczenia. Lekki dach sprawił, że można było ograniczyć liczbę kolumn nośnych potrzebnych do utrzymania konstrukcji.

Architekci: Jonathan Tuckey Design

Zdjęcia: Dirk Lindner