London Design Festival trwa w najlepsze. Dziś poznaliśmy wyniki konkursu cukierniczego Bompas & Parr, w ramach którego wyłoniono najlepsze lody roku 2018 roku. Inspiracją do ich powstania były… kobiece piersi!
Autorką niesamowitych lodowych przekąsek jest Sally Reynolds. Nowojorska cukiernik postanowiła zgłosić jeden ze swoich przysmaków w tegorocznych konkursie cukierniczym Bompas & Parr Competition. Sally sama przyznaje, że inspiracją do stworzenia kształtu lodów były kobiece piersi. Nazwała je Homage to the Breast, co oznacza po prostu „Hołd dla Piersi”. Kształt ma nakłaniać do refleksji nad kobiecym pięknem, a jednocześnie podkreślać rolę kobiet we współczesnym społeczeństwie. Na jaki smak zdecydowała się Sally? Wybrała połączenie słodkiego syropu na bazie płatków róży z lekko pikantną indyjską herbatą. Zamrożona, jednak rozgrzewająca herbata parzona jest z tradycyjnymi przyprawami. Wśród nich znalazł się miedzy inny cynamon, anyż oraz kardamon. Na trzecim miejscu znalazły się lody SOAP, które wyglądają jak kostka mydła. Mają smak ananasa przełamanego bazylią. Inspiracją dla autorów pochodzących z Bliskiego Wschodu była tradycyjna arabska sałatka owocowa.