Mieszkania socjalne powstały na przedmieściach Paryża. Bedą służyć samotnym matkom, imigrantom, którzy najbardziej potrzebują pomocy, a także młodzieży, która opuszcza placówki wychowawcze i Domy Dziecka.

Budynki znajdują się w strefie zalewowej rzeki, jednak architekci zadbali o bezpieczeństwo mieszkańców, jak i budynków, poprzez wyniesienie ich ponad ziemie na betonowych palach. Projekt jest częścią odnowy byłej dzielnicy przemysłowej, która dawniej straszyła opuszczonymi halami i fabrykami. Dziś kreowana jest na zielone przedmieścia stolicy Francji, w której dzięki zrównoważonemu rozwojowi, zadbano zarówno o ludzi, architekturę, środowisko i bezpieczeństwo.

Elementem charakterystycznym dla kompleksu są niebieskie akcenty, które zobaczone pod odpowiednim kątem tworzą nieregularne kształty. Dodają one charakteru budynkom, jednocześnie budując złudzenia optyczne, w zależności, od której strony spojrzymy.