Architekci z poznańskiej pracowni AMJ studio zaprojektowali 43-metrowe mieszkanie w Poznaniu w odcieniach bieli, beżu, naturalnego drewna i granatu. W projekcie przeważają jasne, ciepłe kolory, które wraz z lustrami rozświetlają i powiększają przestrzeń, a granat stanowi kontrastujące tło dla złotych dodatków. 

Celem projektu było stworzenie nowoczesnego, funkcjonalnego mieszkania utrzymanego w duchu minimalizmu, ale jednocześnie pozwalającego poczuć domową atmosferę. Przestrzeń czerpie inspiracje ze stylu mid-century modern. Charakter wnętrz, w którym dominują kształty geometryczne, czyste linie, dąży do osiągnięcia stonowanej elegancji, wysmakowanego detalu, gry kolorami i kontrastami przy zastosowaniu szlachetnych materiałów. 

Dodatkowo inspiracją były Włochy – ulubiony kraj inwestorów. W projekcie znalazły się dekoracje nawiązujące do tej krainy, bujna zieleń oraz fotografie z wycieczek z Półwyspu Apenińskiego, a także miniaturowa rzeźba Dawida autorstwa Michała Anioła. Elementami scalającymi przestrzeń jest dębowa podłoga oraz pionowe drewniane listwy w domowym miejscu pracy w salonie oraz przy toaletce w sypialni, które wizualnie wydzielają strefy jednocześnie wzmacniając spójny charakter wnętrza.

Podłogę wykończono dębową olejowaną deską zestawioną z gresowymi płytkami w przedpokoju, kuchni i łazience. Pokój dzienny został połączony optycznie oraz funkcjonalnie z sypialnią poprzez położenie deski w części przedpokoju w taki sposób, aby przechodząc z jednego pomieszczenia do drugiego nie było potrzeby schodzenia z ‘ciepłej’ deski. Analogicznie przedpokój, kuchnia i łazienka połączone zostały jedną posadzką ze względów funkcjonalnych i dla ochrony drewnianej podłogi.

Pierwszym elementem, który napotykamy po wejściu do mieszkania jest zabudowa meblowa w przedpokoju. Mebel został podzielony na dwie części – białą głęboką szafę oraz drewnianą wnękę. Podział ten pozwolił wykorzystać niewielką przestrzeń strefy wejściowej – cofnięta wnęka ułatwia poruszanie się przy drzwiach, tworzy miejsce do odwieszania kurtek, a na półkę odłożyć można klucze lub torebkę. Na bocznej ścianie szafy umieszczono wysokie lustro, które wizualnie znacznie powiększa przestrzeń.

W aneksie kuchennym ściana od podłogi do sufitu została zaaranżowana zabudową meblową. Nietypowy kształt mieszkania został tutaj wykorzystany jako atut – rozszerzający się salon umożliwił zaprojektowanie szerokiej kuchni w stosunkowo niewielkim mieszkaniu. Dodatkowo przestrzeń roboczą powiększa wyspa dostawiona do ściany oddzielająca strefę kuchenną od salonu. Kolorystykę frontów oparto na granacie i jasnej szarości zestawionych z drewnem blatu. Okrągły stół o średnicy 90cm między kuchnią a salonem wykonany został z litego dębowego drewna spójnie nawiązując do charakteru podłogi.W salonie oraz sypialni motywem przewodnim są drewniane lamele na grafitowym tle. Dopełniają one wnętrze tworząc przewodni motyw – w salonie podkreślając miejsce do pracy, a w sypialni toaletkę. Oba te miejsca zaprojektowano za uchylnymi frontami tak, by nie rzucały się w oczy i nie zdradzały pełnionej funkcji. 

Łazienkę zaprojektowano korzystając z kolorów i materiałów wykorzystanych w przedpokoju i kuchni, co wzmacnia odczucie spójnej przestrzeni. Szafki zlokalizowane tuż przy samej umywalce tworzą praktyczne miejsce do przechowywania przedmiotów ‘pod ręką’. Cała ściana została zaaranżowana jako zabudowa meblowa tworząc praktyczne szafki chowając przy tym stelaż miski ustępowej. Pralka została przeniesiona do kuchni pozwalając stworzyć przestronną łazienkę pomimo niewielkiego metrażu.

Czytaj też: Poznań | Wnętrza | Mieszkanie | Architektura | Polska

Autorzy: Kamil Paszek, Adam Jankowski
Zdjęcia: Kamil Paszek
Lokalizacja: Poznań
Pow. użytkowa: 43,60m2
Rok projektu: 2019
Realizacja: 2020
Źródło: www.amjstudio.pl / 43-metrowe mieszkanie w Poznaniu