Zaprojektowane przez architektów z pracowni Studio Projekt mieszkanie znajduje się w nowym budynku Stara Stocznia, nad samym brzegiem Motławy.

Apartament ma 50 m kw. powierzchni. Jego właścicielem jest małżeństwo, które zdecydowało już kolejny raz zdecydowało się skorzystać z pomocy Studio Projekt. Mieszkanie powstało z myślą o krótkoterminowym wynajmowaniu. Pomóc miała nie tylko lokalizacja mieszkania, ale także jego wyposażenie.

Architekci dokonali klasycznego podziału na część sypialnianą i dzienną. W tej drugiej powstała kuchnia połączona z jadalnią i miejscem do wypoczynku. Projektanci skoncentrowali się na funkcjonalnym zaaranżowaniu każdej ze stref i usunięciu z przestrzeni zbędnych elementów. Wyzwaniem okazało się znalezienie odpowiedniego miejsca na pralkę oraz skrzynki multimedialnej. W efekcie pralkę schowano w zabudowie kuchennej, a bezpieczniki i router ukryto w szafce-lustrze umieszonej w holu.

Projektanci ze Studia Projekt starali się w swojej koncepcji nawiązać do charakteru samego budynku. Stąd wśród materiałów wykończeniowych, które wybrali, znalazły się: luksusowy marmur calacatta, drewno i fornir oraz kamień. Dopełnieniem tych szlachetnych i wysokiej jakości tworzyw stały się designerskie przedmioty i oświetlenie.

Bardzo wyrazistym elementem gdańskiego wnętrza jest kolorystyka. Na neutralnym tle stworzonym przez barwy stolarki czy większości ścian, kafli, tkanin obiciowych i tekstyliów pojawiają się bardziej wyraziste akcenty. Wszystkie zostały utrzymane w palecie zaczerpniętej z morskiego krajobrazu – odcieniach niebieskiego oraz szmaragdowej zieleni.