55-metrowe mieszkanie we Wrocławiu powstało z myślą o młodych ludziach. Przestrzeń o podobnej powierzchni jest prawdopodobnie najczęściej wybieranym przez młodych ludzi wariantem pierwszego mieszkania. Wpływa na to kilka czynników, przede wszystkim cena, dostępność wielu ofert oraz odejście od kupowania dużych metraży z myślą o kolejnych pokoleniach.

Do tego obszaru zadań projektowych należy właśnie zrealizowane we Wrocławiu mieszkanie młodych ludzi. Kuchnia została tutaj połączona z salonem i jest to najczęściej współcześnie stosowane rozwiązanie w mieszkaniach o niewielkiej powierzchni. By optycznie powiększyć przestrzeń część wysoka kuchni została zintegrowana ze strefą telewizyjną poprzez zastosowanie tego samego wykończenia mebli oraz ściany.

Kuchnia od strony wejścia została natomiast potraktowana zupełnie inaczej, w całości została wykonana z forniru dębowego oraz dębu klejonego. Ta część przestrzeni jest dominującym fragment poprzez swoje intensywne działanie. Kuchnia od strony wejścia pełni również funkcję przechowywania, można by powiedzieć, że jest to zminimalizowana strefa wiatrołapu. 

Jadalnia potraktowana została analogicznie co fragment drewnianej części kuchni. Tym samym te dwie strefy łączą się z sobą nie powodując efektu optycznego zmniejszenia powierzchni. 

W części salonu mamy neutralnie potraktowaną ścianę telewizyjną której szarość uspokaja całą przestrzeń, pomimo elementów w postaci szafek i regałów. Dopełnia to sofa w mocnym odcieniu zieleni. Sypialnia potraktowana jest tożsamo co pozostałe pomieszczenia – dominuje tu drewno oraz biel. 

W łazience dominuje ciemny grafit przełamany dębowym fornirem nawiązującym do pozostałych części mieszkania. W tej przestrzeni znalazła się strefa prysznicowa, umywalki oraz pralka częściowo zachowana w zabudowie meblowej pełniącej również funkcję przechowywania. Istotną rolę odgrywa tu światło liniowe, które wydobywa się z wnęk po obu stronach tym samym tworząc klimat i nastrój.

„Temat niewielkich mieszkań stanowi współcześnie chyba największe wyzwanie projektowe, zwłaszcza że tendencje raczej szybko się nie zmienią. Współczesną rolą projektanta moim zdaniem jest to, by częściowo oszukać nasze postrzeganie otoczenia, wprowadzić takie zabiegi plastyczne, które dałyby efekt większej przestrzeni niż w rzeczywistości ona jest. ” – mówi Robert Gruszewski z RG STUDIO


Czytaj też: Architektura | Mieszkanie | Wnętrza | Wrocław | Polska

Powierzchnia użytkowa: 55 m²
Lokalizacja: Wrocław
Inwestor: prywatny
Autor: RG STUDIO
Realizacja: 2019
Zdjęcia: powiększenie-pracownia fotografii / http://www.powiekszenie.com/