60-metrowe mieszkanie na Ochocie zaprojektowała Asia Sulich z pracowni ASU Interiors na prośbę właścicieli, którzy pragnęli przebudować swoje mieszkanie.  Wytyczne jakie zostały przekazane projektantce były jasno określone. Przyszli mieszkańcy poprosili o nowoczesne wnętrze, użycie w projekcie naturalnych kolorów i dobrej jakości materiałów. Kasia – przyszła domowniczka miała jeszcze jedną prośbę, zależało jej aby nad stołem jadalnianym pojawiła się jej ulubiona lampa Tolomeo włoskiej firmy Artemide.

Głównym atutem projektowanego mieszkania była jego prawie 3 metrowa wysokość oraz duże okna w każdym z pomieszczeń. Dla projektantki był to punkt zaczepny, aranżując mieszkanie chciała pozostawić wrażenie przestronności i zorganizować przestrzeń tak aby nie przeładować jej zbędnym elementami. Sam rozkład mieszkania i wielkości poszczególnych pomieszczeń były odpowiednie, a jedyne zmiany jakie były konieczne to przesunięcie otworów drzwiowych alby znalazło się miejsce na jak największe szafy w obydwu sypialniach.

Dla inwestorów ważna była odpowiednia ilość miejsca na przechowywanie. Właściciele razem z projektantką szczegółowo omawiali to czego nie widać na pierwszy rzut oka – czyli to co kryje się za frontami zabudowy stolarskiej. Wnętrza szaf zostały szczegółowo zaprojektowane pod konkretne rzeczy i ilości, które miały się w nich pomieścić. Swoje miejsce musiała też znaleźć kolekcja filmów DVD, biblioteka na książki, wygodna kanapa oraz ekran z rzutnikiem.

Aby spełnić te wymagania została zaprojektowana zabudowa stolarska płynnie przechodząca z holu do części dziennej i łącząca wszystkie te funkcje. Każdy kto wchodzi do mieszkania zostaje przywitany przez kolorowe okładki książek, w wieczorne seanse filmowe wyświetlane są na ekranie na co dzień schowanym za górną częścią zabudowy.

Przy wyborze materiałów wykończeniowych szczególną uwagę postawiono na jakość i trwałość w użytkowaniu. Na podłogę została wybrana deska olejowana, dąb w naturalnym odcieniu. W holu, łazience i kuchni zastosowano te same płytki w formacie 80×80 – jasny gres o kamiennym rysunku. Zabudowa wykonana przez stolarza łączy lakierowany mdf i dębowy fornir.

Na blat kuchenny rozważano różne materiały. Ostatecznie postawiono na naturalny kamień – płomieniowany granit, który częściowo wchodzi na ścianę i tworzy fartuch kuchenny. Wszystkie elementy wykończeniowe takie jak armatura, osprzęt elektryczny, klamki i uchwyty szaf są wykonane w czarnym macie. Aby przełamać stonowana kolorystykę wystroju wprowadzono do wnętrza różne odcienie niebieskiego. Głęboki kolor ściany przy wejściu przechodzi w delikatniejsze tony kolorystyczne w części dziennej. Dekoracje tekstylne takie jak zasłona, dywan i poduchy są wyeksponowane na tle szarości i naturalnego drewna. Krzesła obite welurową tkaniną ciekawie współgrają z drewnianym stołem, który został wybrany przez właścicieli mieszkania.

Dla ocieplenia wnętrz i wprowadzenia więcej formy projektantka zaproponowała użycie tapet. W holu, salonie i sypialni postawiono na graficzne wzory w jasnych kolorach, natomiast do pokoju dziecięcego właściciel wybrał odważny motyw z kolekcji tapet Cole&Son. Dodatkowym ważnym punktem projektu była dekoracja tak dużych okien. Tym zajęła się firma MS Atelier Tkanin i wspólnie zdecydowano na zastosowanie dekoracyjnych zasłon i drewnianych żaluzji, które pozwalają na zabawę wpadającym światłem.

Czytaj też: Wnętrza | Warszawa | Polska

projekt i stylizacja: Asu Interiors / Asia Sulich
zdjęcia: Kąty Proste / Paweł Biedrzycki