800-letnia wieża Clifford's Tower

800-letnia wieża Clifford’s Tower przeszła renowację.

800-letnia wieża Clifford’s Tower przeszła renowacje na życzenie English Herritage w Anglii. Pracownia Hugh Broughton Architects przeprowadziła konserwację i modernizację 800-letniej wieży Clifford’s Tower w York. Projekt, zlecony przez English Heritage, został zrealizowany w celu ochrony i przekształcenia wnętrza XIII-wiecznego zabytku i udostępnienia go zwiedzającym! 

Obiekt niegdyś stanowił część zamku w Yorku i został zniszczony przez pożar w 1684 roku. Clifford’s Tower wieńczy sztuczny kopiec usypany przez Wilhelma Zdobywcę w 1068 roku. Pierwotnie nad kopcem dominowała drewniana konstrukcja przypominająca wieżę strażniczą, która przez wieki stanowiła główny punkt zamku York. Drewniana wieża spłonęła w 1190 roku podczas masakry miejskiej społeczności żydowskiej, która schroniła się w jej wnętrzu. Wydarzenie to upamiętniono, sadząc na kopcu żonkile.

W XIII wieku, na polecenie króla Henryka III, na jej miejscu zbudowano kamienną wieżę. Na jej konstrukcję miały wpływ zamki francuskie, ale dostosowano ją do angielskich detali architektonicznych. Budowla służyła głównie jako garnizon i więzienie, ale po pożarze stopniowo popadała w ruinę. W 1935 roku w ramach programu prac wyremontowano wieżę i poprawiono dostęp publiczny, dodając proste schody z boku kopca.

Architekci z pracowni Hugh Broughton Architects we współpracy ze specjalistami od konserwacji zabytków z pracowni Martin Ashley Architects opracowali plan mający na celu ograniczenie dalszego niszczenia budowli przy jednoczesnej poprawie komfortu zwiedzania. Dodali między innymi drewniany pomost, który częściowo przykrywa ruinę i zapewnia punkt widokowy na miasto.

Główną inicjatywą biura Hugh Broughton Architects było dodanie wolnostojącej konstrukcji drewnianej, która została umieszczona wewnątrz pustej kamiennej skorupy. Cztery drewniane kolumny podtrzymują dach, na którym znajduje się amfiteatr do zajęć grupowych. Drewniany szkielet jest posadowiony na fundamencie z tratwy, który rozkłada obciążenie konstrukcji równomiernie bez naruszania pozostałości archeologicznych znajdujących się pod wieżą.

800-letnia wieża Clifford’s Tower posiada wcześniej wspomniany drewniany dach, który lekko schodzi w dół w kierunku przodu wieży, tworząc miejsca do siedzenia. Pusta przestrzeń na środku pomostu umożliwia dostęp światła dziennego i świeżego powietrza do wnętrza. Wewnątrz, na poziomie pierwszego piętra, do drewnianej konstrukcji podwieszone są lekkie metalowe kładki, które umożliwiają zwiedzającym wejście do wcześniej niedostępnych pomieszczeń, takich jak kaplica i toaleta zbudowana dla króla Henryka III.

Kładki wyposażone są w drewniane poręcze z siatkowymi balustradami, które zapewniają przejrzystość. Dostęp do nich zapewniają metalowe schody, które wznoszą się ze środka wieży. Istniejące schody prowadzące do wieży zostały ulepszone dzięki nowym poręczom i spocznikom. Para wieżyczek została odrestaurowana i wyposażona w spiralne schody, które łączą przejście z tarasem dachowym. Istniejące kręcone schody w pobliżu wejścia również zapewniają dostęp na dach.

800-letnia Clifford’s Tower w ramach renowacji odzyskała również zniszczone przez pożar kamienne elementy wieży, ściany, schody, otwory strzelnicze i kominki. W kaplicy oczyszczono konstrukcję kamienną, a jej dach naprawiono i pokryto dachówką z ceramiki. Obecnie zwiedzający wchodzą na wieżę przez wejście w sąsiednim przedsionku, gdzie umieszczono kiosk z biletami.

W głównej części obiektu znajduje się kilka mównic informacyjnych i ławek do siedzenia, a także głośniki. Powiększony obszar publiczny u podstawy kopca zawiera nowe oznakowania i miejsca na auta i rowery. Obszar wykorzystywany jest też przez English Heritage do sprzedaży biletów i przewodników.

O pracowni:

Hugh Broughton Architects — pracownia architektoniczna założona w 1996 roku przez Hugh Broughtona. Wcześniej pracownia dobudowała nowe skrzydło pokryte złotym gontem do muzeum w stylu Tudorów i stworzyła dobudówkę z oksydowanej stali dla muzeum w dawnym domu artysty Henry’ego Moore’a.

Czytaj też: Wielka Brytania | Renowacja | Zabytek | Technologia | Drewno | whiteMAD na Instagramie

Źródło: https://www.dezeen.com
Pracownia: https://hbarchitects.co.uk
Zdjęcia: https://www.instagram.com/dirklindnerphotography/

Najpopularniejsze

najczęściej czytane artykuły