Od ulicy Długiej dzieli go zaledwie kwadrans spacerem. Bliskość usług i wielkomiejskiego życia – czy jest coś więcej, co mogłoby skusić potencjalnego mieszkańca? Oto jeden z ostatnich projektów wnętrz biura Kowalczyk-Gajda Studio Projektowe.

Mieszkanie na gdańskim Starym Mieście zostało zaaranżowane tak, by z zastanego układu wydzielić trzy niezależne pokoje, ogólnodostępną kuchnię oraz łazienkę, dzięki czemu inwestycja z powodzeniem sprosta zróżnicowanym potrzebom.

Do mieszkania prowadzi przedsionek, w którym miejsce znalazła pojemna szafa na odzież wierzchnią oraz niezbędne sprzęty. Stąd możemy skierować się bezpośrednio do kuchni lub pokoju wyróżniającego się energetyczną, żółtą ścianą. Pomieszczenie zostało wyposażone w łóżko oraz wykonaną na zamówienie zabudowę meblową.

Aneks kuchenny został umiejscowiony w dawnym korytarzu. W pomieszczeniu współgrają ze sobą akcenty zieleni oraz dopełniająca ją cegła o czerwonym wybarwieniu. Stosunkowo niewielka kuchnia została dodatkowo wyposażona w miejsce do siedzenia i i cieszenia się ze wspólnych posiłków.

Łazienka, której lokalizacja pozostała niezmieniona, dostępna jest z przestrzeni wspólnej aneksu kuchennego. Skromna kabina prysznicowa została wymieniona na rzecz szerokiego i komfortowego brodzika z przesuwnymi drzwiami, tym samym czyniąc pomieszczenie znacznie przestronniejszym. Elementami charakterystycznymi łazienki są specjalnie zaprojektowane, owalne lustra zawieszone powyżej umywalki.

Na inwestycję składają się dwa kolejne pokoje prywatne – pojedynczy oraz dwuosobowy. W każdym z nich przewidziano zarówno miejsce do wypoczynku, jak i do pracy. Jak we wszystkich pozostałych pomieszczeniach, również tu pojawia się czerwona cegła przywodząca na myśl lokalną, tradycyjną architekturę. Kompozycję dopełniają nasycone barwy pojawiające się na ścianach lub elementach wyposażenia.

Projekt:​ Kowalczyk-Gajda Studio Projektowe
Rok realizacji: ​2018
Lokalizacja:​ Gdańsk Śródmieście
Powierzchnia: 4​9 m kw.
Zdjęcia: Wojtek Treder Pracownia Fotografii Mint