Mieszkanie o powierzchni ponad 100 m kw. znajduje się na 24. piętrze luksusowego wieżowca zlokalizowanego w ścisłym centrum Tajpej. Poza lokalizacją i pięknymi widokami do zakupu mieszkania skłoniła inwestora wyjątkowo słoneczna i elastyczna do aranżacji przestrzeń.

Architekci ze studia KC nie mieli jednak łatwego zadania. Postanowili bowiem stworzyć miejsce, w którym pomieszczenia będą wzajemnie się przenikać i tworzyć wyjątkowo spójną całość. Efekt ten projektanci podkreślili, dzięki zastosowaniu w całym mieszkaniu jednego odcienia szarości oraz zastąpieniu ostrych krawędzi obłymi liniami. Ciekawym pomysłem jest również ukrycie frontów drzwi w specjalnie zaprojektowanym meblu będącym jednocześnie ścianką działową pomiędzy salonem a sypialnią. Dzięki temu mieszkańcy nie odczuwają podziału na pokoje i osobne strefy.

Ważnym akcentem jest tutaj także duży stół przechodzący w wyspę kuchenną, przy którym jak twierdzą właściciele, skupia się całe życie rodzinne. Chłód szarości architekci przełamali naturalnym drewnem oraz akcentami w postaci błękitnych mebli i dodatków. Nas tak urządzone mieszkanie zauroczyło swoją spójnością oraz subtelnym połączeniem tradycji i nowoczesności.