Projekt nowej części budynku powstał w pracowni arch_it. W sumie jedna bryła łączy dwa obiekty. Mocną częścią projektu jest jego minimalistyczna i elegancka elewacja, która odzwierciedla funkcje zaplanowane wewnątrz.

Projektanci stanęli przed trudnym zadaniem. Mieli zaprojektować nową część dla istniejącego obiektu szkolnego Zespołu Szkół Nr 5 obejmującego XIII Liceum Ogólnokształcące oraz dwujęzyczne gimnazjum we Wrocławiu. Nadana budynkowi forma została całkowicie podporządkowana jego funkcji. Poszczególne sale do ćwiczeń rozplanowano jedna na drugiej. Dzięki temu na niewielkiej przestrzeni udało się zmieścić możliwie dużą powierzchnię.

W sumie powierzchnia użytkowa obiektu wynosi 3040 m kw., a jego wysokość nieznacznie przekracza 20 metrów.

Teren inwestycji znajduje się w obszarze Przedmieścia Oławskiego objętego ochroną konserwatorską. Ze względu na ograniczenia związane z możliwościami zabudowy działki oraz wymagania wskazane w Miejscowym Planie Zagospodarowaniu Przestrzennego budynek zlokalizowano bezpośrednio przy ulicy.

Zespół sal gimnastycznych będzie jednym z najnowocześniejszych w Polsce. W parterze umieszczono samodzielny blok szermierki dostępny bezpośrednio z zewnątrz. Kompleks sal sportowych dla Zespołu Szkół, na który składają się: pełnowymiarowa sala gimnastyczna, sala do fitness, sala do tańca i siłownia oraz niezbędne zaplecze sanitarno-szatniowe, zlokalizowano powyżej bloku szermierki. Komunikacja z istniejącym skrzydłem szkoły odbywa się poprzez łącznik zawieszony nad wewnętrznym dziedzińcem.

Forma budynku całkowicie podporządkowana jest jego funkcji. Poszczególne sale gimnastyczne ułożone są na sobie niczym klocki tak, aby maksymalnie wykorzystać niewielką przestrzeń działki i zminimalizować powierzchnię niezbędną dla komunikacji wewnętrznej. Dodatkowym wyzwaniem było obudowanie trafostacji zlokalizowanej na działce z projektowanym obiektem. Całość opakowana jest elegancką minimalistyczną elewacją, w której kompozycja okien konsekwentnie odzwierciedla funkcjonalny układ wnętrza budynku.

Cały obiekt został wykończony cegłą ceramiczną (nawiązującą do typowych zabytkowych obiektów edukacyjnych, a także skrzydła historycznego istniejącego budynku szkoły) w kolorze białym.

Projekt otrzymał wyróżnienie w konkursie Wienerberger Brick Award 2017 (czytaj więcej tutaj). Jego planowana realizacja to 2017-2018 r.

 

Inwestor: Gmina Wrocław – Zarząd Inwestycji Miejskich, ul. Januszowicka 15a, Wrocław
Projektanci: arch_it piotr zybura: Sylwian Moska, Piotr Zybura (główny projektant),
Współpraca: Tomasz Bojęć, Andrzej Doktor, Joanna Karnicka
Projekt: 2016
Realizacja: Planowana na 2017-2018.
Powierzchnia użytkowa: 3040 m2
Ilość kondygnacji: 6 nadziemnych i 1 podziemna