Bar mleczny jak elegancka kawiarnia. To projekt młodych architektów

Jego wystrój przypomina restaurację lub kawiarnię. Ten nietypowy bar mleczny zaprojektował duet projektantów: Agata Ferenc i Maciej Ferenc.

We wnętrzu królują odcienie szarości, które ożywiono zielonymi meblami. Młodzi architekci zaprojektowali bar mleczny, który miałby powstać w kamienicy położonej tuż obok lokalnej starówki. Projektanci nie wskazali konkretnego miasta, w którym bar miałby się znaleźć.

Bar ich projektu to miejsce, w którym tradycja przeplata się z nowoczesnością. Można tu znaleźć elementy nawiązujące do architektury dwudziestolecia między wojennego. Bar zlokalizowany jest w kamienicy, z wejściem bezpośrednio z brukowanego deptaku, czego odzwierciedleniem są płytki na posadzce. Wprowadzone we wnętrzu łuki nawiązują do oryginalnych drzwi wejściowych.

Głównym elementem, który nadaje wnętrzu unikalny klimat jest zielona lada barowa. Architekci zaprojektowali ją inspirując się starymi kredensami. Szuflady, które widać na wizualizacjach są tylko dekoracją – niektóre z nich zostały wysunięte i pełnią praktyczną funkcję. Zlokalizowane są na wysokości kasy i można na nich oprzeć torbę lub plecak.


Jednym z rozwiązań, które wnoszą do projektu powiew nowoczesnej świeżości są oprawy oświetleniowe AQForm. W lokalu wykorzystano reflektory z serii ROLL, montowane na szynoprzewodach. Taka instalacja umożliwia nakierowanie źródła światła tam, gdzie warto coś wyeksponować – tłumaczą autorzy projektu.

Klasyczna czerń doskonale koresponduje z jasną paletą barw, wprowadzając do tej przestrzeni subtelny kontrast. Projekt brał udział w konkursie Light up! With AQForm. Redakcja magazynu whiteMAD postanowiła przyznać mu wyróżnienie. O wynikach konkursu informowaliśmy w artykule TUTAJ.

Czytaj też: Bar  | Restauracja  | Wnętrza | Ciekawostki | whiteMAD na Instagramie

źródło: AQForm

Najpopularniejsze

najczęściej czytane artykuły