Projektowana przestrzeń znajduje się na ostatniej kondygnacji wysokościowego budynku zlokalizowanego w samym centrum Poznania. Wszystkie ściany obwodowe są w pełni przeszklone a za nimi rozpościera się widok na wspaniałą panoramę miasta. Siatka elewacji jest regularna a pomiędzy słupami wykonanymi z czarnego betonu znajdują się ogromne tafle szkła. Budynek ten znajduje się w geometrycznym centrum najważniejszej dzielnicy miasta. Góruje nad miastem niczym nowoczesna rzeźba. Na wyciętych kaskadach bryły obiektu znajdują się zielone dachy. Bar z widokiem na Poznań MUS Bar został zaprojektowany przez pracownię architektoniczną Easst.com. 

Główne pomieszczenia funkcjonalne lokalu skomponowane są wokół trzonu budynku, w którym zlokalizowano klatki schodowe oraz windy oraz główny trzpień konstrukcyjny. Zapewnia to łatwą komunikację pomiędzy poszczególnymi pomieszczeniami i tworzy defiladę z pełnym dostępem do widoku miasta. Z przestrzeni wydzielono dwie główne sale, każda z nich obsługiwana będzie przez osobny bar. W sali głównej zlokalizowano małą i kompaktową kuchnię z pomieszczeniami pomocniczymi. W tej przestrzeni znalazło się też miejsce na scenę, na której mają odbywać się kameralne koncerty muzyki jazzowej i klubowe live act’y.  Dodatkowo z przestrzeni wydzielono biura oraz szatnie dla gości.

Umeblowanie lokalu zaprojektowano jako mobilne, co pozwoli na dowolne kształtowanie przestrzeni w przypadku imprez o różnym charakterze. Do przestrzeni należą dwa tarasy, które również będą wyposażone w bary i siedziska. Latem będzie to idealne miejsce na spotkania koktajlowe oraz wydarzenia kulinarne. Projekt mebli powstał specjalnie dla tego miejsca a dizajnerzy zadbali aby materiał mebli idealnie dopełniał klimat przestrzeni. Siedziska zostały wybrane z minimalistycznej kolekcji polskiej firmy Noti.

Oświetlenie miało na celu delikatne podkreślenie charakteru intymnej przestrzeni i zostało pomyślane jako miriady punktów świetlnych. Różne grupy oświetleniowe mają zapewnić możliwość zmian scen oświetleniowych w zależności od pożądanego efektu. Nastrojowe i zmienne natężenie oświetlenie jest kluczowe dla realizacji przestrzeni, które w założeniu ma pełnić różne funkcje. Oświetlenie stolików oraz barów będzie regulowane, aby zapewnić maksymalną możliwość ściemnienia natężenia światła. Wnęki okien podświetlane będą delikatnymi smugami światła, dzięki czemu istnienie lokalu w budynku będzie zaakcentowane.

Projekt lokalu przewiduje zestawienie naturalnych i szlachetnych materiałów takich jak miedź, drewno, beton. Projektanci ze względu na bogactwo widoku jaki znajduje się za ogromnymi oknami zdecydowali się na maksymalne ograniczenie materiałów i kolorów. Na podłodze przewidziano gładź betonową w ciemnym, grafitowym kolorze. Elementy wykończeniowe ścian pomieszczeń oraz barów zaprojektowano jako kompozycje szlachetnych materiałów: miedzi, czarnej stali i czarnej siatki cięto-ciągnionej oraz drewna zastosowanego przy produkcji stołów i blatów. Dla kontrastu z białymi słupami i podciągami sufit wykończony będzie w ciemnym kolorze a jego przestrzeń pozostanie otwarta dodając do wysublimowanego dizajnu element industrialny. Projekt lokalu przygotowuje prestiżowa pracownia architektoniczna Easst.com, która jest odpowiedzialna za wystrój lokalu SQ w Starym Browarze, prywatnych rezydencji oraz wnętrz biurowych.

Do projektu zaproszono również artystę grafika aby swoimi przestrzennymi pracami dopełnił charakteru przestrzeni. Bartosz Sucharski odpowiedzialny jest również za oprawę graficzną lokalu. Przygotował typofgrafię, logotyp oraz karty menu. Odpowiada również za przygotowanie plakatów na poszczególne wydarzenia artystyczne. W pracy naszego biura uważamy, że zapraszanie multidyscyplinarnego zespołu jest kluczowe dla rozwoju projektu oraz poszerzania granic naszej percepcji. W czasie projektowania urozmaicone o ciekawe indywidualności grupy mogą popychać rozwój projektów w nieznane dotąd rejony.

Całość projektu wnętrz została wpasowana w skomplikowaną machinę nowoczesnego budynku. Wszystkie systemy pozwalające na funkcjonowanie wieżowca zostały subtelnie ukryte aby technologia była niewidzialnym elementem wspomagającym funkcje użytkowe. Nie wiedzie ona prymu nad podstawowymi wartościami jakimi kieruje się nasze biuro: człowiek najlepiej czuje się otoczony przestrzenią, którą rozumie oraz naturalnymi materiałami, których bogata faktura działa kojąco w czasach szybkości i popkultury.

Czytaj też: Polska | Poznań | Wnętrza | Wieżowiec | Bar  | Miasto |

źródło: materiały prasowe / Bar z widokiem na Poznań