Betonowy ośrodek

Betonowy ośrodek wypoczynkowy. Jego ściany falują!

Betonowy ośrodek wypoczynkowy znajduje się na tajwańskim odludziu w malowniczym regionie Pingting. Jest to realizacja pracowni architektonicznej XRANGE Architects założonej właśnie na Tajwanie. Projektanci mieli przed sobą nie lada wyzwanie, bowiem ośrodek znajdował się na całkowitym odludziu, do którego nie prowadziły nawet drogi dojazdowe, co utrudniało budowę kompleksu. 

Pensjonat znajduje się w miejscu, które otaczają tylko dzika przyroda i ocean. Niestety narażony jest na nasilające się wiatry w ziemie czy sól morską w powietrzu. Dlatego pracownia, by zniwelować owe zagrożenia dla konstrukcji, do budowy wykorzystała głównie wylewany beton, lokalne drewno pozyskane z recyklingu oraz odzyskany metal. Dzięki tym zabiegom powstał obiekt z falującymi betonowymi ścianami z brakiem okien od strony zawietrznej.

Ośmiopokojowy gmach graniczy z bujnie i dziko rosnącymi w pobliżu akacjami oraz oceanem, który możemy obserwować przez dość spory otwór właśnie w dachu. Chropowate betonowe ściany wydzielają prywatne, jak i publiczne pomieszczenia. Po przeciwnej stronie od zawietrznej trzypiętrowa konstrukcja posiada się od podłogi do sufitu otwory, przez które możemy podziwiać otoczenie oraz zapewniają wentylację.

Betonowy ośrodek o dumnej nazwie „Wandering Walls”  i łącznej powierzchni użytkowej 490 metrów kwadratowych idealnie komponuje się z krajobrazem. Dookoła ściany są ułożone w taki sposób, aby wizualnie dawać efekt falowania przy jednoczesnym zapewnieniu stabilnej konstrukcji. Wszystkie trzy piętra łączą również betonowe schody, nad którymi ściany przerwane zostały otworami pozwalającymi podziwiać dziki krajobraz. Cały obiekt zwieńczony jest wielkim basenem typu „infinity” w centralnej części obiektu. Innowacyjną rzeczą z kolei jest dziedziniec wykonany z wlewanego betonu na parterze pod basenem.

Pracownia inspirowała się szczególnie otaczającym krajobrazem miejsca, z racji czego postawiła na minimalną ilość różnorodności użytych materiałów. Na tę ilość wpłynął również fakt o niedużym budżecie oraz braku wykwalifikowanej kadry budowniczej. Architekci dążyli do stworzenia poczucia ciszy i trwałości dla odwiedzających przy pomocy jednego ogromnego elementu architektonicznego.

O pracowni:
XRANGE to firma architektoniczna i projektowa założona w 2003 roku w Tajpeju przez architektkę Grace Cheung oraz projektanta przemysłowego i przedsiębiorcę Royce’a Honga. Pracownia działa na wielu płaszczyznach, tworząc plany zagospodarowania przestrzennego, architektury, krajobrazu, produktów i koncepcji, a zakres i różnorodność projektów jest jedyna w swoim rodzaju.

Czytaj też: whiteMAD na Instagramie | Beton | Szkło | Wnętrza | Ciekawostki

 

Źródło: https://www.designboom.com

Pracownia: https://xrange.net

Zdjęcia: Lorenzo Pierucci, Kuo-Min Lee, Studio Millspace

Najpopularniejsze

najczęściej czytane artykuły