Dom pod Poznaniem zaprojektowali architekci z pracowni PL.architekci. Budynek powstał na gęsto zabudowanym osiedlu domków jednorodzinnych.

Projektowanie domu w gęstej i chaotycznej zabudowie przedmieść to dla architektów wyzwanie. Taki budynek powinien tonować wizualne bogactwo osiedla, a mieszkańcom gwarantować poczucie prywatności. Zespół PL.architekci musiał więc z jednej strony pamiętać o skali i proporcji sąsiednich budynków a z drugiej pamiętać o potrzebach klienta. Budynek został tak zaprojektowany, by zapewniać domownikom poczucie prywatności od strony ulicy. Zupełnie inaczej jest od strony ogrodu – projektanci pozostawili tam ogromną przestrzeń, z której mogą korzystać mieszkańcy.

Dom zaprojektowano dla rodziny z trójką dzieci. Jego powierzchnia wynosi 228 m kw. Budynek otwarto przez dwie kondygnacje i doświetlono oknem od południa na poziomie piętra. Taki zabieg pozwolił czytelnie podzielić wnętrze na strefy dla dzieci oraz dla rodziców.

W tym domu architektura miesza się z wnętrzami – jedno od drugiego jest zależne i przenika się wzajemnie – tłumaczą autorzy projektu.

Architekci zaproponowali wykorzystanie posadzki tekowej, która jest tutaj jednocześnie chodnikiem przed budynkiem, podłogą w domu i tarasem. Sufit zadaszenia tarasu płynnie przechodzi w sufit pomieszczeń. Zabudowy meblowe kuchni tworzą jedną linię ze ścianą garażu. Dzięki temu budynek ma bardzo przejrzysty plan.

dom pod

W takim domu powinni zakochać się się fani minimalizmu. Budynek ma prostą formę, wnętrze jest jasne i wyróżnione niewielką gamą kolorów. Dom jest bardzo funkcjonalny i łatwy w utrzymaniu porządku. Architekci zaproponowali budowę licznych schowków i  zabudów meblarskich, które pomieszczą wszystkie przedmioty właścicieli i zabawki dzieci. Frezowane panele są tutaj nie tylko okładziną dekoracyjną czy frontami szaf, ale pełnią również rolę akustyczną.

Czytaj też: Dom jednorodzinny | Elewacja | Poznań | Kuchnia | Łazienka

autorzy: PL.architekci, architekci Bartłomiej Bajon, Katarzyna Cynka, współpraca autorska: Agnieszka Jurenko, Joanna Sypniewska; konstrukcja: Pracownia Projektowa Jacek Kryske

fot. Tom Kurek, źródło: PL.architekci