W Japonii powstało biuro architektów z pracowni Studio Velocity, które projektanci stworzyli dla siebie. Mieli ograniczoną przestrzeń, dlatego zaprojektowali zakrzywiony dach, który stał się ich tarasem i miejscem do odpoczynku.

Japońska architektura charakteryzuje się wyjątkowymi rozwiązaniami, które są odpowiedzią na niewielką przestrzeń w gęsto zaludnionych miastach. Dlatego powstają projekty, które efektownie wykorzystują każdy metr kwadratowy. Projektanci chcieli mieć przestrzeń, która będzie im służyć do wypoczynku w przerwach między projektami. Dlatego wygięli konstrukcję dachu w taki sposób, aby stworzyć łagodne zakrzywienie i efektowny biały taras.

Biuro Sannouno znajduje się w mieście Okazaki. Niewielki budynek ma dwa poziomy. Trzecim jest wspomniany już taras na dachu. Parter stanowi dużą, otwartą przestrzeń do pracy na otwartym planie. To tam architekci mają rozlokowane swoje stanowiska. Wyżej znajduje się niewielka przestrzeń z kuchnią i jadalnią. Co ciekawe, w centralnej części posadzono drzewa, które swobodnie przenikają kondygnacje budynku i wystają z dachu.biuro architektów

Na dachu znajduje się też niewielkie, szklane pomieszczenie, które działa jako salka konferencyjna do spotkań lub miejsce odpoczynku w deszczowe dni. Konstrukcja dachu w całości wykonana została z drewna. Aby osiągnąć planowany efekt projektanci testowali deski w zakładzie rzemieślniczym, które poddane zostały napięciom i próbom ciężkości – stąd wiadomo, że jednocześnie na dachu może przebywać maksymalnie 150 osób.

Czytaj też: Biuro | Wnętrza | Drewno | Japonia

źródło: Studio Velocity