Uroczyste otwarcie budynku biurowego Axis i pierwszego etapu Superścieżki – największego projektu miastotwórczego w Polsce – już za nami. Projekt biurowy stworzył nową oś administracyjno-biznesową, przy której powstał również wyjątkowy projekt przestrzeni miejskiej.

I etap Superścieżki to nie tylko nowa droga dla rowerzystów, ale przede wszystkim przyjazne miejsce sprzyjające odpoczynkowi, zabawie oraz inicjatywom społecznym. Superścieżka to przykład pierwszej tak szerokiej współpracy w Polsce, w której udział wzięli mieszkańcy, władze miasta, organizacje pozarządowe, architekci i deweloperzy. W pierwszym etapie przedsięwzięcia został zrewitalizowany fragment przestrzeni wokół budynku biurowego Axis oraz Skwer Mariana Eilego. W jego centrum stanęła rzeźba „Wierszownik” zaprojektowana przez Szymona Ruszczewskiego i Aleksandra Rokosza, których projekt wygrał konkurs organizowany przez Skanska. Powstały tutaj także: nowy plac zabaw dla dzieci wykonany z ekologicznych materiałów, fontanna oraz przyjazna mała architektura. Nie zabrakło również zieleni w postaci drzew, krzewów i traw ozdobnych. W projektowaniu terenu pomiędzy Rondem Mogilskim i Grzegórzeckim wzięli udział mieszkańcy w trakcie warsztatów koordynowanych przez Fundację Aktywnych Obywateli im. Józefa Dietla.

Zależało nam na tym, aby budynek realizowanym był z maksymalnym zachowaniem terenów zielonych. Padła więc propozycja rewitalizacji skweru Eilego, będąca ofertą dla okolicznych mieszkańców. Zasugerowaliśmy jednak podjęcia się znacznie szerszego projektu. Kluczowym stało się bowiem ujęcie całej przestrzeni wzdłuż ruchliwej arterii w ramach jednego spójnego projektu tak, aby obszar między rondami Mogilskim i Grzegórzeckim stał się bardziej przyjazny dla mieszkańców i użytkowników. Inicjatywa została przedstawiona wszystkim właścicielom i zarządcom budynków zlokalizowanych na tym odcinku Al. Powstania Warszawskiego, co spotkało się z ich przychylnością – powiedział Tadeusz Trzmiel, wiceprezydent Krakowa ds. Inwestycji Miejskich.

Axis to drugi budynek biurowy, po Kapelance 42 zrealizowany przez Skanska Property Poland w Krakowie. Liczący 9 kondygnacji naziemnych i 3 podziemne obiekt został zaprojektowany w estetyce skandynawskiej architektury. Pracownicy znajdą tutaj także szatnie z prysznicami dla rowerzystów oraz punkty do ładowania aut elektrycznych. W ogólnodostępnym hallu budynku nie zabrakło również kawiarni i punktów usługowych.

W sumie budynek ma 20 tys. m kw. powierzchni. Autorem projektu architektonicznego jest pracownia Artur Jasiński i Wspólnicy Biuro Architektoniczne.