Budynek znajduje się na terenie specjalnej strefy ekonomicznej. Zaprojektował go duet architektów: Tomasz Janiec i Kamila Fijałkowska-Janiec z pracowni MEEKO Architekci.

Nowa siedziba firmy R&S znajduje się na terenie Specjalnej Strefy Ekonomicznej Euro-Park w Mielcu. Głównym założeniem projektowym było nawiązanie do charakteru prowadzonej działalności produkcyjnej firmy R&S, podkreślenie jej pozycji na rynku poprzez nowoczesną i elegancką architekturę biurowca oraz funkcjonalne i wygodne przestrzenie biurowe.

Forma architektoniczna składa się z dwóch brył zestawionych we wzajemnej relacji, tj. wygiętego prostopadłościanu biurowca z dachem płaskim oraz ściętym prostopadłościanem o podstawie trapezu hali produkcyjnej z dachem dwuspadowym. Bryły zróżnicowane są materiałami wykończeniowymi na zasadzie kontrastu. Hala produkcyjna stanowi tło dla bryły biurowca. Hala produkcyjna jest wykończona blachą trapezową w kolorze antracytowym, a budynek biurowym jest wykończony szkłem i panelami aluminiowymi w kolorze szarym. Jako akcenty kolorystyczne zaproponowano nisze tj. główne wejście oraz loggia na 3 kondygnacji w kolorze czerwonym oraz wnętrze części recepcyjnej.

Ideą przyświecającą w procesie projektowym było uwzględnienie barw firmowych R&S jako kolorystyki dopełniającej zarówno w architekturze biurowca jak i w jego wnętrzach.

Charakterystycznym elementem wystroju wnętrz są spersonalizowane panele z perforowanej blachy. Detal otworów został pieczołowicie zaprojektowany tak, by idealnie dopełnić projektowane przestrzenie. Motyw przewija się w sekwencji wnętrz od momentu wejścia do budynku w recepcji po salę konferencyjną. Blacha perforowana została wykorzystana jako materiał wykończeniowy frontów meblowych.

MEEKO Architekci: Kamila Fijałkowska-Janiec i Tomasz Janiec

Jako główne składowe kolorystyczne wykończenia pozostały stonowane tonacje od szarości do bieli budujące tło dla mebli. W klatce schodowej dla urozmaicenia komunikacji między kondygnacjami został zaprojektowany autorski mural przestawiający w abstrakcyjno-geometryczny sposób zakres i profil firmy. Mural składa się z kompozycji kwadratów w tonacji szarości, koloru niebieskiego oraz typografii.


W korytarzach elementy wejść do poszczególnych pomieszczeń biurowych zostały zaprojektowane jako portale na pełną wysokość kondygnacji. Portale zostały wykończone szkłem malowanym na kolor szary a skrzydło drzwi w szkłem matowym. Każdy z portali drzwiowych oraz drzwi wewnętrzne w biurowcu zostały opatrzone graficznym opisem autorskiej identyfikacji wizualnej.

Zdjęcia architektura: MEEKO Architekci

Zdjęcia wnętrza: Nie w formie Przemysław Kuciński