Biurowiec w zieleni. Nowa siedziba Instytutu Łukasiewicz-Itech w Warszawie

Będzie mieć 32 m wysokości. Nowa siedziba Instytutu Łukasiewicz-Itech i Centrum Łukasiewicz zbudowana zostanie w miejscu obecnej. Stary budynek zmieni się w nowoczesny gmach, którego elewacja zostanie gęsto pokryta roślinnością.

Projekt przygotowali architekci z pracowni FAAB – Adam Białobrzeski, Adam Figurski i Maria Messina. Projekt “Lampa Łukasiewicza” zostanie zrealizowany, jednak póki co nie jest znana data rozpoczęcia prac. Koncepcja przygotowana została dla inwestora, którego patronem jest polski chemik i farmaceuta, przedsiębiorca i społecznik Ignacy Łukasiewicz. Po raz pierwszy, wynaleziona przez Łukasiewicza lampa naftowa, wykorzystana została 31 lipca 1853 roku, oświetlając salę operacyjną szpitala pijarów we Lwowie. Podczas zabiegu ratującego życie pacjenta.

Architekci zaprojektowali budynek w miejscu obecnej siedziby Instytutu przy ulicy Żelaznej w Warszawie. Nowy gmach ma 32 m wysokości, 4 kondygnacje podziemne i 9 naziemnych. Na pierwszej kondygnacji podziemnej, przewidziano powierzchnię wielofunkcyjną, ekspozycyjno-konferencyjną, na pozostałych parking dla samochodów i rowerów oraz pomieszczenia techniczno-magazynowe. Przestrzeń na kondygnacji -1, z założenia, ma być miejscem organizacji wydarzeń popularyzujących naukę i innowacyjność. W tym warsztatów, o cyklicznym charakterze, dostępnych dla wszystkich grup wiekowych, również w weekendy. Na parterze oraz I piętrze budynku, zlokalizowano kawiarnię INNO oraz Inkubator Innowacyjności. Z założenia, obie przestrzenie, mają tworzyć warunki dla kooperacji i wymiany informacji organizacji o charakterze start-up, z przedstawicielami świata nauki, przemysłu i biznesu. Pozostałe piętra zajmują przestrzenie biurowe oraz przeznaczone do pracy w grupach i spotkań.

Okolica budynku jest już gęsto zabudowana. Brakuje miejsca na nowy skwer czy park, dlatego architekci postanowili umieścić zieleń na elewacji. “Lampa Łukasiewicza” będzie posiadać pionowy ogród i pionowy park. W ramach pionowego parku rośliny posadzone zostaną w prefabrykowanych donicach z drewna klejonego. Park ma zapewnić optymalne warunki dla polskich zagrożonych gatunków. W przypadku ogrodu pionowego, przewidziano budowę instalacji systemu opartego o prefabrykowane panele, wypełnione substratem. Rosnąć tu będą niskie rośliny, które odporne są na zróżnicowane warunki atmosferyczne. Część będzie zimozielona, a część będzie kwitnąć sezonowo. Każdego miesiąca elewacja będzie wyglądać nieco inaczej.


Park pionowy i ogród pionowy, będzie podstawą do realizacji długofalowego projektu badawczego. Za pomocą sensorów, badających m.in. poziom chlorofilu, zbierane będą dane, w celu optymalizacji procesu kreowania mikroklimatu wokół budynku. Proces będzie wspomagany przez dedykowane rozwiązania bazujące na uczeniu maszynowym i sztucznej inteligencji. Drugim aspektem projektu badawczego, będzie rozwijanie automatycznego systemu pielęgnacji roślin, opartego o wykorzystanie dronów inspekcyjnych i robotów pielęgnacyjnych. W początkowej fazie projektu, przewidziano współpracę systemów automatycznych i człowieka. Ostatecznym celem jest stworzenie samokorygujacego się systemu bionicznego, który będzie mógł funkcjonować bez udziału człowieka – opisują autorzy projektu.

Na zdjęciu widać obecną siedzibę Instytutu przy ul. Żelaznej:

fot. Google

Nowa siedziba Instytutu zaprojektowana została w taki sposób, aby oszczędzać wodę i energię. Na dachu umieszczone zostaną panele fotowoltaiczne, a specjalny system sprawi, że ich położenie będzie dostosowane do ruchu słońca. Zebrana w ten sposób energia wykorzystywana będzie do oświetlania części biurowej budynku i zasilania ładowarek pojazdów elektrycznych. Obiekt będzie zbierać wodę deszczową, która wykorzystywana będzie do nawadniania roślin. Dodatkowo woda szara z umywalek i pryszniców będzie używana do spłukiwania toalet.

Obsadzenie budynku zielenią ma też inny atut. Rośliny mają pozytywnie wpływać na zdrowie psychiczne pracujących tu ludzi. Obniżać stres, ryzyko depresji i lęk. Dzięki temu ma poprawić się efektywność pracy. W budynku przewidziano realizację dwóch wewnętrznych “zieleńców”. Pierwszy na parterze będzie otwierać się na hol wejściowy, a drugi zrealizowany zostanie na IV piętrze.

źródło: F A A B Architektura Białobrzeski | Figurski (https://faab.pl)

Czytaj też: Biurowiec | Warszawa | Ciekawostki | Ekologia | Wieżowiec | whiteMAD na Instagramie