Biurowiec z zielonym dziedzińcem. Projekt dyplomowy Karoliny Koniecznej

Projekt “Biurowiec z zielonym dziedzińcem” przygotowała Karolina Konieczna, absolwentka Wydziału Architektury Politechniki Śląskiej. Promotorem pracy dyplomowej był dr inż. arch. Adam Gil. Tematem pracy jest projekt budynku biurowego wypełniającego kwartał jako przykład architektury zaprojektowanej w opozycji do aktualnych tendencji na warszawskim rynku biurowym.

W ramach pracy Karolina Konieczna zaprojektowała budynek biurowy w Warszawie będący w opozycji do aktualnych trendów oraz przeprowadziła analizę sytuacji na rynku biurowym, pokazując, jak ogromny popyt i dynamika nowych inwestycji wpływa negatywnie na urbanistykę miasta.

Temat był dla mnie szalenie ciekawy i bliski, ponieważ w tamtym okresie pracowałam w biurze architektonicznym zajmującym się właśnie projektowaniem przestrzeni biurowych, więc mogłam wykorzystać w projekcie własne doświadczenie zawodowe – mówi Karolina Konieczna.

Zaprojektowany w ramach pracy dyplomowej magisterskiej obiekt to budynek biurowy zlokalizowany w Warszawie. Najważniejszym elementem projektu jest wewnętrzny zielony dziedziniec, który jest miejscem do spędzania wolnego czasu i zachęca do odwiedzania budynku nie tylko jego pracowników. Budynek ma pięć pięter i swoja skalą wpisuje się w otaczającą tkankę miejską.

Na parterze zostały zlokalizowane usługi dostosowane do potrzeb mieszkańców Warszawy, a na pozostałych kondygnacjach znajdują się biura. Wśród usług znajdują się: restauracja, galeria sztuki oraz księgarnia. Przestrzenie biurowe zostały zaprojektowane w sposób swobodny i elastyczny, przy zastosowaniu różnorodnych rozwiązań funkcjonalnych. Każda kolejna kondygnacja ma płytszy trakt od poprzedniej, dzięki czemu bryła budynku ma układ kaskadowy, co zapewnia dużą ilość światła dziennego na dziedzińcu. Każde piętro biurowe ma dostęp do tarasu biegnącego wzdłuż całej elewacji od strony dziedzińca. Tarasy wraz dziedzińcem tworzą obszerną i atrakcyjną zieloną przestrzeń. Na kondygnacjach podziemnych zlokalizowano garaż oraz wszystkie niezbędne pomieszczenia techniczne obsługujące budynek.

W ramach projektu przeprowadzono badania własne, w postaci ankiety, oraz literaturowe, polegające na analizie obiektów o podobnej funkcji. Dzięki badaniom możliwe było podjęcie właściwych decyzji projektowych oraz zrealizowanie postawionych założeń.

W pracy dyplomowej starano się zrealizować wszystkie przyjęte założenia i wytyczne. W budynku spełniono warunki zawarte w miejscowym planie zagospodarowania przestrzennego i starano się aby właściwie wpisywał się w otaczającą go tkankę miejską. Na podstawie przeprowadzonych badań zaprojektowano przestrzeń dostosowaną do potrzeb użytkowników oraz podążającą za aktualnymi tendencjami i standardami dotyczącymi kształtowania przestrzeni biurowych. Projekt stanowi alternatywną w stosunku do komercyjnych realizacji interpretację architektury biurowej opartej o projektowanie w zgodzie ze środowiskiem i komfort użytkowników.

źródło: Karolina Konieczna

Czytaj też: Biurowiec | Warszawa | Zieleń | Ciekawostki | Elewacja | whiteMAD na Instagramie

Najpopularniejsze

najczęściej czytane artykuły