Poznaliśmy zwycięzcę konkursu Unii Europejskiej w dziedzinie architektury współczesnej im. Miesa van der Rohe 2019. Jury za najlepszą architektoniczną realizację uznało remont trzech bloków w Bordeaux we Francji. Za realizacją kryje się świetna historia. Nie ograniczono się jedynie do odświeżenia elewacji, ale powiększono każde z mieszkań dobudowując zupełnie nową przestrzeń tarasu.

Renowacja objęła w trzy bloki, które zbudowano w latach 60. To w sumie 530 mieszkań. Projekt prac przygotował zespół kilku pracowni architektonicznych: Lacaton & Vassal architectes, Frédéric Druot Architecture oraz Christophe Hutin Architecture. Architekci wyznaczyli sobie cele, które chcieli osiągnąć dzięki renowacji. Mieszkańcy mieli zyskać więcej przestrzeni, więcej światła, lepszy widok na okolicę oraz więcej miejsca do komfortowego życia. Sposób, by to osiągnąć okazał się być banalnie prosty.

Zobacz też: TOP 5 finalistów konkursu Miesa van der Rohe 2019

Co zrobiono? Ze specjalnych prefabrykowanych modułów zbudowano tarasy, do których wyjście każdy z mieszkańców ma w swoim salonie. W ramach prac wymieniono także stare i małe okna na większe, wymieniono instalację elektryczną, zamontowano nowe windy i odświeżono elewacje, które są teraz śnieżnobiałe. W całym przedsięwzięciu szalenie istotne są dwie kwestie: podczas prac mieszkańcy nie musieli opuszczać swoich mieszkań, a po ich zakończeniu ich czynsze nie wzrosły. Płacą więc dokładnie tyle samo korzystając z większej przestrzeni.

Dobudowane tarasy mają prawie 4 metry głębokości. Powstały z prefabrykatów, dzięki czemu ich budowa była błyskawiczna. Moduły opuszczały fabrykę, były wciągane dźwigiem i układane jeden na drugim niczym klocki. Konstrukcja jest stabilna, osadzono ją bowiem na betonowych fundamentach. Każdy z mieszkańców na nowy taras musiał czekać od 12 do 16 dni. Tyle trwało zamontowanie modułów, ich łączenie, zabezpieczenie, scalenie z mieszkaniem i wykańczanie.

Bloki po przebudowie wyglądem przypominają nowe apartamentowce. Budynki mają też być bardziej ekologiczne i zużywać mniej energii potrzebnej do ich ogrzania. Całość prac docenili jurorzy konkursu Unii Europejskiej w dziedzinie architektury współczesnej im. Miesa van der Rohe 2019. Przebudowa francuskich bloków zwyciężyła konkurs – a projekt stał się tym samym najlepszym architektonicznym wydarzeniem ostatniego roku w Europie!

Przykładowe mieszkania powiększone o nową część:





Powstała też zupełnie nowa przestrzeń z mieszkaniami na dachu:

Tak przebiegały prace:

zdjęcia: Philippe Ruault (eumiesaward.com)