Bourse de commerce to majestatyczny gmach w Paryżu, który pierwotnie wykorzystywany był jako cech handlowy i miejsce do negocjacji między francuskimi kupcami. Obecnie budynek należy do Paryskiej Izby Handlowej. W budynku po remoncie poza biurami i lokalami handlowymi znajduje się ponad 5000 dzieł sztuki, należących do miliardera François Pinault . Bourse de commerce przeszedł niedawno remont przeprowadzony pod okiem japońskiego architekta Tadao Ando.

Historyczny budynek Bourse de Commerce w Paryżu został ponownie otwarty po renowacji przeprojektowaniu przez japońskiego architekta Tadao Ando, które obejmuje dziewięciometrową cylindryczną ścianę umieszczoną w rotundzieXVIII-wieczny budynek giełdy handlowej, położony w centrum Paryża, zostanie ponownie otwarty 22 maja po trzyletniej transformacji zleconej przez François PinaultFrancuski biznesmen i założyciel luksusowej grupy Kering, do której należą takie marki jak Balenciaga, Gucci, Alexander McQueen, czy Yves Saint Laurent, zlecił Ando przebudowę przestrzeni, aby pokazać swoją prywatną kolekcję około 5 000 dzieł sztuki.

Tadao Ando miał za zadanie nadać budynkowi nowe życie jako muzeum sztuki, nie zmieniając przy tym zastanego stanu i charakteru budynku. Nowo odrestaurowany Bourse de Commerce obejmuje dziesięć przestrzeni wystawienniczych, audytorium, studio dźwiękowe oraz przestrzenie recepcyjne i mediacyjneCentralnym elementem przebudowy jest duża, szeroka na 29metrów i wysoka na dziewięć metrów cylindryczna konstrukcja, która została umieszczona w ścianach przeszklonej rotundy.

„Starałem się stworzyć tętniącą życiem przestrzeń odpowiednią dla sztuki współczesnej, wstawiając, szacunkiem, nową przestrzeń w stare mury, naznaczone wspomnieniami miasta. W centralnej rotundzie okrągłego budynku umieściłem cylindryczną przestrzeń o szerokości dwudziestu dziewięciu metrów, ograniczoną betonową ścianą o wysokości dziewięciu metrów trafnie pasującą do asymetrii Paryża” mówi Ando 

Na poziomie parteru, cylindryczna betonowa sala mieści dużą przestrzeń wystawową, która jest połączona  zpoziomami powyżej i poniżej za pomocą betonowych schodów, które owijają się wokół ścian budynku. Schody prowadzą na szczyt dziewięciometrowej ściany, gdzie zwiedzający mogą spacerować po okrągłym chodniku, aby lepiej zobaczyć szklany okulus, XIX-wieczny mural oryginalne wnętrza Bourse de Commerce. Idąc w dół schodami, zejdziemy do piwnicy, której powstało audytorium z 284 miejscami siedzącymi.

Czytaj też: Wystawa | Zabytek | Wnętrza | Muzeum | Sztuka | Paryż | Francja | whiteMAD na Instagramie

źródło: http://www.tadao-ando.com
zdjęcia: Maxime Tétard