Piękna kamienica przy ulicy Młyńskiej z eleganckim dziedzińcem w centrum Poznania. To właśnie w niej powstała urokliwa kawiarnia Cafe Młyńska, która już od świtu wita gości zapachami tradycyjnych francuskich wypieków, aromatem kawy i herbaty, a także kolekcją wyselekcjonowanych win, bez których nie można wyobrazić sobie Francji. Słowem: Poznań ma swój mały przedsionek Paryża, w którym każdy poczuje się jak na wakacjach.

Cafe Młyńska to pierwsza w Poznaniu, prawdziwa paryska śniadaniownia. Cafe Młyńska to aromatyczne kawy i herbaty, wyselekcjonowane wina oraz pieczywo i słodkości wypiekane według francuskich receptur w mieszczącej się wewnątrz tradycyjnej francuskiej piekarni Big Bonjour. W piekarni 100% wypieków przygotowywanych jest ręcznie każdego dnia przy użyciu wyłącznie francuskich gatunków mąki posiadających odpowiedni znak jakości, lub pochodzących z upraw ekologicznych. Nie zawierają one żadnych dodatków chemicznych, barwników, konserwantów, ulepszaczy smaku ani jakichkolwiek innych sztucznych elementów. Chleb był, jest i zawsze będzie głównym filarem zdrowej i zrównoważonej diety. Jest nieodzownym elementem naszych potrzeb żywieniowych podobnie jak woda, owoce czy warzywa. Niemniej trzeba umieć wybrać ten właściwy.  – tak o piekarni mówią właściciele Cafe Młyńska. Magicznego uroku dodają miejscu subtelne nawiązania do kultury Francuzów, płytki, które kojarzą się z paryskimi kamienicami, a także meble i dodatki, które przywodzą na myślę klasyczną prostotę i elegancję Francji.

Właściciele Cafe Młyńska chcą również, by ich nowo powstały lokal był inspiracją i zachętą do zmiany swoich przyzwyczajeń konsumenckich i żywieniowych. Czas położyć kres konsumpcji żywności pochodzącej z masowych upraw, które to od rewolucji przemysłowej, a zwłaszcza o  lat 60-tych XX wieku niszczą nasze życie na ziemi. Zwróćmy uwagę na niewłaściwe spożywanie chleba, narzucone w ostatnich dziesięcioleciach przez duże grupy przemysłowe. Myślę tutaj szczególnie o konsumpcji jasnego pieczywa, odpowiedzialnego za problemy z trawieniem czy nietolerancję glutenu. Prawdziwy, zdrowy i łatwy do strawienia chleb powinien być odpowiednio wypieczony i mieć zarumienioną skórkę, dzięki czemu będziemy również cieszyć sięj ego smakiem i aromatem. – dodają właściciele.

Kawiarnia Cafe Młyńska

źródło: materiały prasowe