Restaurację “Perła Przemyśla” otwarto w marcu na dworcu kolejowym. Lokal powstał z inicjatywy Caritas Archidiecezji Przemyskiej.

Otwarty na przemyskim dworcu lokal dostępny jest dla wszystkich pasażerów i mieszkańców. Nie jest to zwyczajna restauracja. Caritas od lat organizuje Wigilie dla ubogich i samotnych, a w “Perle” zatrudnienie znalazły osoby, które wracają do pełnej aktywności zawodowej. Część z zatrudnionych uczestniczyła wcześniej w warsztatach Centrum Integracji Społecznej prowadzonych przez Caritas.

W restauracji można próbować dań wykonanych z ekologicznych produktów.  W menu nie znajdziemy jednak alkoholu. Głównym punktem menu ma być potrawa o nazwie Perła Przemyśla, to tuńczyk yellowfin podany w stylu tatara z podgrzybkami, migdałami i rodzynkami. Cena takiego dania to 47 zł. Dochód z działalności restauracji przeznaczony zostanie na jadłodajnię dla potrzebujących, dożywianie dzieci i młodzieży oraz seniorów.

Dworzec w Przemyślu zbudowany został w latach 1859-1860, w 1895 r. został przebudowany. Do dziś zachował się jego neobarokowy wystrój. Kilka lat temu odbył się jego generalny remont. Odnowiono między innymi poszycie dachowe, elewację, wymieniono okna, drzwi oraz posadzki. Dokładnie odnowiono wszystkie detale architektoniczne, herby, obrazy, złocenia czy kolumny.

fot. Caritas Archidiecezji Przemyskiej