Transformacja mieszkania w ścisłym centrum Ceseny, autorstwa tissellistudioachitetti zakłada całkowitą reorganizację przestrzeni.

Filippo Tisseli , Cinzia Mondello oraz Marcin Dworzyński podjęli wyzwanie renowacji wiekowego mieszkania w zabytkowym centrum Ceseny we Włoszech. Dwupoziomowe mieszkanie, aby dostosować je do współczesnych potrzeb mieszkaniowych, wymagał odważnego planu całkowitego remontu. Na etapie projektowym nakreślone zostały jasne cele: zachowanie tylko niezbędnych ścian wewnętrznych,  wprowadzenie do wnętrza maksymalnej ilości światła naturalnego i nadanie wnętrzu współczesnego charakteru, zgodnego z oczekiwaniami klienta.
Na pierwszej kondygnacji wyburzono niemal wszystkie ściany działowe, tak aby zapewnić odpowiednią przestrzeń na kuchnię wraz z jadalnią, pokój dzienny oraz łazienkę dla gości. Sypialnię wraz z dedykowaną łazienką oraz garderobę umiejscowiono na drugim poziomie aby uzyskać więcej prywatności. We wnętrzu dominuje biel oraz jasne drewno tekowe na podłodze wszystkich pomieszczeń. Ta kombinacja kładzie nacisk na jasną, słoneczną naturę domu, którą uzyskano poprzez wyburzenie czterech istotnych porcji zewnętrznych ścian, w miejsce których pojawiły się nowe okna i dwa niezależne wyjścia na taras. ściany wielu pomieszczeń pokrywają złote lustra, aby umozliwić światłu swobodne penetrowanie mieszkania. Ich kolor nadaje światłu odbitemu unikalnej barwy, wypełniając wnętrze słońcem Italii. Architekci z tissellistudioarchitetti zaprojektowali specjalnie do tego mieszkania zintegrowane meble na wymiar, tak aby wykorzystać każdą, nawet najmniejszą jego część.

Projektancie stworzyli przyjazny, nowoczesny dom, w którym dominują proste linie i materiały wysokiej jakośći, odpowiadając jednocześnie oczekiwaniom klienta.