Dalseong Citizen’s Gymnasium zlokalizowane w malowniczym górskim terenie, którego spokój zaburzają znajdujące się w bezpośredniej bliskości intensywnie użytkowane trakty komunikacyjne. Celem architektów było wykreowanie budynku szczelnie otoczonego gęstą zielenią stanowiącą bufor akustyczny dla komunikacji drogowej, oraz stworzenie obiektu korespondującego z górzystym pejzażem Daegu oraz pobliskim centrum sportu.

Forma budynku w kreatywny sposób inspirowana jest tradycyjną architekturą koreańską oraz formą lotki badmintonowej. Solidna betonowa baza nawiązująca do masywnych fortec stanowi bufor pomiędzy wnętrzem obiektu a hałaśliwym otoczeniem ruchu ulicznego. Betonowa baza nawiązując do architektury tradycyjnej, przebita jest „na wylot” przestrzenią holu który łączy z jednej strony reprezentacyjną przestrzeń unikalnego zielonego parku samochodowo-pieszego oraz malowniczy cmentarz w którym zlokalizowany jest pomnik. Budynek nakryty jest lekkim miedzianym dachem o stylistyce czerpiącej z tradycyjnych koreańskich form dachów.

002 schemat

Wnętrze Sali głównej może pomieścić 10 pełnowymiarowych kortów do badmintona. Stylistyka wnętrza nawiązuje do lotki badmintonowej. Wysunięty okap dachu chroni sportowców przez bezpośrednim działaniem promieni słonecznych. Zamontowane w ścianie kurtynowej przesłony wykonane z papieru hanji są dodatkowym elementem rozpraszającym i filtrującym światło dzienne. Papier hanji od lat stanowi ważną rolę w tradycyjnym budownictwie korei. Jego właściwości czynią z niego materiał wszechstronny, ciągle adaptowany do nowych funkcji w wielu gałęziach designu.

Sala główna jest wysoka na ponad 12 metrów. Na północ od płyty głównej boisk znajdują się trybuny na które można wejść zarówno z poziomu parteru jak i pierwszego piętra. Wysoka scena na południe od płyty głównej sąsiaduje z pokojem przygotowań i magazynami zapewniającymi jej płynne funkcjonowanie.

0000 Award

Bliskość kompleksu sportowego, ruch pieszy i planowana kładka stały się pretekstem do zaaranżowania formy budynku tak aby stworzyć dodatkową przestrzeń publiczną. Różnica wysokości, kontekst urbanistyczny, struktura obiektu stały się czynnikami, które zadecydowały o jej ulokowaniu na tarasie. Obszar ten znajduje się wysoko nad pobliskimi drogami, oddzielony dodatkowo pasem drzew. Taras umożliwia wgląd do Sali głównej. Rozpościera się z niego szeroka panorama na otaczający krajobraz. Ciągłość zadaszenia, które chroni przestrzeń przed opadami ramuje widok i pozwala na rozszerzenie funkcjonalności. Targ, kino, medytacja, taniec. Wszystkie te aktywności mogą rozgrywać się na scenie zewnętrznego tarasu, w scenografii koreańskiego krajobrazu. Kawiarnia która mieści się na ostatniej kondygnacji budynku została zaprojektowana tak aby mogła funkcjonować niezależnie, również zamknięciu obiektu zwiększając witalność miejsca.

Projekt: BXBstudio Bogusław Barnaś
Zespół: Bogusław Barnaś, Natalia Bryzek, Paulina Dobrzańska, Paweł Dawiec, Magdalena Tofil, Damian Szyjka, Dominik Karaś,
Wizualizacje & Grafika: BXBstudio Bogusław Barnaś

Konstrukcja: Karol Kaczmarek
Lokalizacja: Daegu, Korea Połudinowa
Data: 2014
Powierzchnia: 4600 m2
Klient: Daegu Metropolitan City