Biurowiec Centrum Biznesu w Opolu zaprojektowali architekci z pracowni PORT. Obiekt stanął przy ul. Wrocławskiej. To najnowocześniejszy tego typu gmach w regionie.

Obiekt stanął w dość gęsto i chaotycznie zaprojektowanej części miasta. Projektanci zdecydowali się więc nadać mu prostą formę, która nie będzie krzyczeć, ale wizualnie uspokoi zabudowę okolicy. Dodatkowo budynek został zaprojektowany tak, aby istniała możliwość jego rozbudowy w przyszłości. Jeśli zajdzie potrzeba rozbudowy, to obie nawiązujące do siebie części, tworzyć będą wewnętrzny dziedziniec.

Lokalizacja na działce i forma budynku działają w ścisłej korespondencji z warunkami otoczenia. Budynek Centrum Biznesu jest lokowany prostopadle do drogi, aby swoją pełną ścianą tworzył barierę akustyczną od ulicy Wrocławskiej. Budynek otwiera się widokowo na wewnętrzny, podniesiony względem ulicy ogród zwieńczony wysokimi drzewami od zachodu i na daleką panoramę centrum od strony wschodu. W ten sposób w pomieszczeniach ograniczono też południowe słońce niekorzystne przy pracy biurowej, a przez kształt wnęk okiennych, ściętych od północy do pomieszczeń wpada więcej światła rozproszonego, północnego zapewniającego dobre oświetlenie i oszczędność energii.

Biel elewacji podkreśla światło i cień jaki pojawia się we wnękach okiennych, wraz z poruszaniem się słońca po niebie można obserwować wyrazistość wnęk okiennych lub ich zanikanie.

Centrum biznesu w Opolu: budynek

Kondygnacja 1 stanowi hol wejściowy. Wyżej na kondygnacji 2 znalazło się centrum konferencyjne. Z kolei na kondygnacji 3 i 4 powstało centrum biznesu.

Lokalizacja holu pozwala wykorzystać topografię terenu do łatwego i wygodnego wejścia do budynku. Otwarta i wysoka przestrzeń nad holem wejściowym, wysoka na 3 kondygnacje łączy różne funkcje pięter. Zawieszona nad parterem układanka brył i pustki nadaje charakter strefy wejściowej, wpuszcza światło, powietrze i buduje rangę miejsca.

Kondygnację konferencyjną, tworzy przestronne foyer z 3 salami o różnych wielkościach, jedna na ponad 50 osób i dwie mniejsze. Foyer  otwiera się i daje możliwość wyjścia na ogród z przestrzenią rekreacyjną.

Piętra biurowe oprócz regularnych pokoi zlokalizowanych od wschodu wypełniają od zachodu małe sale konferencyjne, konsultacyjne, a także przestrzenie rekreacyjne, które na co dzień mogą służyć do organizowania spotkań z klientami, odpoczynku, krótkich i nieformalnych spotkań.

Funkcje rekreacyjne, pokoje spotkań otwierają się widokowo na ogród, wysokie drzewa. Biura lokowane są z widokiem na miasto. Duże okna mają za zadanie wpuścić światło, powietrze i powiększyć optycznie przestrzeń.

Centrum biznesu w Opolu: wnętrze

Budynek został funkcjonalnie podzielny na dwie strefy – formalną z miejscami pracy przy biurku i mniej formalną, gdzie toczyć się mogą działania kreatywne, gdzie można zrelaksować się i nabrać sił do dalszej pracy. To właśnie od strony ogrodu umieszczono funkcje uzupełniające.

Wnętrze łączy precyzję i dokładność białych ścian z surowością betonu. Pozwala to poznać i zrozumieć strukturę budynku. W częściach rekreacyjnych pojawią się intensywne kolory, jak odcienie żółtego i pomarańcze. Te barwy ożywią przestrzeń i dodają energii. Wnętrze dopełniają też kadry na zieleń za oknem. Budynek celowo nie jest przeciążony kolorami.

Chcemy uniknąć natłoku kolorów i elementów dekoracyjnych. Nadmiar bodźców źle służy, rozprasza, męczy. Staraliśmy się, żeby budynek oraz jego wnętrze nie stanowił dla użytkowników dodatkowego “hałasu wizualnego”, co jest częstym zjawiskiem w miejskim otoczeniu – mówią autorzy projektu.

Centrum biznesu w Opolu: teren

Ogród o różnych charakterach, wyniesiony ponad poziom 1 kondygnacji uzupełnia foyer części konferencyjnej. Wyniesienie izoluje się od ruchliwej ulicy. Ogród kształtowany jest w podobnym duchu jak wnętrze. Znalazły się w nim przestrzenie inspirujące, rekreacyjne, formalne i dzikie. Pojawią się drzewa, krzewy owocowe, a także wysokie trawy i polne rośliny. Wszystko po to, by wprowadzić do centrum miasta więcej naturalnego krajobrazu i stworzyć użytkownikom przyjazną przestrzeń. W przypadku opisywanej działki taki zabieg służy również jako bufor między ruchliwą ulicą, a budynkiem Centrum Biznesu.