CEE to projekt nietypowego budynku w sąsiedztwie składowiska odpadów. Centrum Edukacji Ekologicznej dla Przedsiębiorstwa Zagospodarowania odpadów ma być projektem wyjątkowym i demonstracyjnym w zakresie kształtowania świadomości ekologicznej. CEE ma spełniać dwie funkcje: bieżącego nadzoru nad składowaniem i gospodarowaniem odpadów oraz edukacyjne w zakresie świadomości edukacyjnej.

Projekt obiektu socjalno-biurowego zakłada budowę parterowego budynku o nietypowym planie z zielonym dachem przystosowanym do ruchu pieszych, który wkomponuje się w bezpośrednie otoczenie. Forma obiektu była inspirowana sąsiadującym wzniesieniem, które jest zrekultywowaną kwaterą zutylizowanych śmieci.

W projekcie zaproponowano elementy prefabrykowane i ekologiczne: blachę fałdową, belki konstrukcyjne z drewna klejonego oraz zielony dach. Na dachu zaprojektowano ścieżkę edukacyjną z tablicami informacyjnymi, instalacje fotowoltaiczną oraz przewidziano miejsce na ule dla pszczół. Strefa przedwejściowa do budynku ma pełnić funkcje edukacyjne dla najmłodszych. Na placu przed budynkiem zaproponowano dysze wodne wraz z nietypowymi meblami miejskimi. Meble tworzą znak graficzny symbolizujący recykling.

W strefie wznoszącego się dachu wkomponowano w teren stopnie do siedzenia. Tworzą one miejsce do wypoczynku i edukacji ekologicznej na otwartym powietrzu. Ze strefy przedwejściowej zaproponowano dwie ścieżki edukacyjne: pierwsza na dach budynku oraz druga, która wspina się na zrekultywowaną kwaterę śmieci – tam odwiedzający będą mogli przejść się po zrekultywowanym wysypisku i zobaczyć z dystansu część przed rekultywacją W budynku znajdować się będą biura, pomieszczenia socjalne , sala wystawienniczo-edukacyjna, oraz sala konferencyjno-edukacyjna.

We wnętrzu w strefie wejściowej zaproponowano miejsce na naturalnie rosnące drzewo, które podkreśla symbolikę projektu. Zaproponowano industrialny charakter wnętrza; elementy wykończeniowe z betonu, drewna, wyeksponowano instalacje. Bezpośrednio przy sali konferencyjno-edukacyjnej znajduje się przeszklone pomieszczenie wymiennikowni stanowiące również pomieszczenie pokazowe służące
pokazaniu nowoczesnych technologii odzysku energii i ogrzewania budynku.

Zobacz również: Architektura | Ekologia

Centrum Edukacji Ekologicznej