Coworking LABO we Wrocławiu. Jest w budynku dawnego Wydziału Farmacji

Projekt wnętrza został przygotowany w taki sposób, aby korespondował z architekturą samego budynku L’UNI, autorstwa biura Maćków Pracownia Projektowa. Strefa do pracy LABO zaprojektowana została przez pracownię CUDO:.

Przestrzeń biurowa L’UNI zrealizowana została w budynku dawnego Wydziału Farmacji Uniwersytetu Medycznego. Wewnątrz działa strefa coworking LABO. Pracować tutaj może każdy. W sumie przygotowano ponad 90 stanowisk o przeróżnych konfiguracjach. Jest nawet pokój do nagrywania podcastów i sala konferencyjna w piwnicy.

Czasy codziennej pracy w jednym biurze już minęły. Coraz więcej osób ceni elastyczną pracę i możliwość pracy zdalnej. Odpowiedzią na ich potrzeby jest strefa coworking LABO. Przestrzeń tu można zająć indywidualnie lub wynająć większą dla całego zespołu. Atrakcją jest lokalizacja. Stary budynek został dokładnie odnowiony, ale zachował swoją oryginalną atmosferę. Do tego lokalizacja nad Odrą.

Wnętrze strefy wyróżnia instalacja wykonana ze szkła fusingowego. Każda składa się z ponad 50 szklanych części, które nadają przestrzeni przyjemnego, ciepłego charakteru. Barwa nawiązuje do szkła farmaceutycznego i szklanych pojemników z dawnych aptek.

Zaprojektowana w ten sposób przestrzeń wspólna pełni w projekcie szczególną rolę. Ma być sercem LABO, miejscem spotkań i interakcji. Pod eleganckimi nawisami znajdują się dwa stoły typu “common”, zaprojektowane tak, aby służyły zarówno do pracy indywidualnej, jak i do tworzenia inspirujących sesji “burzy mózgów”. W porze lunchu stają się naturalnym miejscem spotkań, gdzie odbywają się rozmowy przy wspólnym posiłku i wymiana pomysłów.

Projektując wnętrza LABO chcieliśmy nawiązać do historii dawnego Wydziału Farmacji i połączyć eleganckie założenia przebudowy dawnego uniwersytetu z artystycznym klimatem Wrocławia. Stawialiśmy na przemyślany dobór form oraz oświetlenia, ergonomiczne rozwiązania, wysokiej jakości wykończenie oraz dbałość o wszystkie detale, aby stworzyć przyjazne otoczenie. Naszym celem było zapewnienie użytkownikom komfortu i estetyki w przestrzeniach, które inspirowałyby do twórczej pracy – mówi Aleksander Czerwonka-Jabłoński z pracowni CUDO:, która odpowiada za projekt wnętrz LABO.


Przemyślanych rozwiązań jest więcej. Na samym wejściu do przestrzeni umieszczono designerską sofę, która zaprasza do odpoczynku, swobodnych rozmów i delektowania się filiżanką kawy. Jest to także idealne miejsce do oczekiwania na klientów czy spotkań biznesowych, które można tutaj wygodnie przeprowadzić. Ta starannie zaprojektowana przestrzeń zachęca do relaksu i produktywnej wymiany myśli.

Warto też zwrócić uwagę na regał wykonany ze stali. Ma piaskowy kolor i harmonijnie wkomponowuje się w przestrzeń. Zaprojektowany przez architektów łuk regału wizualnie dopełnia oś pomieszczenia, maskuje przesunięte względem osi wejście, a umieszczone w przestrzeni lustra optycznie ją powiększają.

Wnętrze jest wizualnie czyste. Części socjalne i techniczne (kuchnia, szatnia, pomieszczenie z drukarką) umieszczono w dalszej części biura.

projekt: CUDO (www.cudostudio.pl)

zespół projektowy: Tomasz Borowiak, Aleksander Czerwonka-Jabłoński, Anna Wójcik, Joanna Rotkiewicz, Maciej Szczepański

zdjęcia: Migdał Studio (www.migdalstudio.com)

Czytaj też: Biuro | Wrocław | Wnętrza | Szkło | Meble | whiteMAD na Instagramie

Najpopularniejsze

najczęściej czytane artykuły