Wyjątkowy projekt domu powstał w pracowni MUS ARCHITECTS. Architekci nazwali go “Czarna Skała”. Dość odważny projekt udało się zrealizować. Sprawdziliśmy, jak wygląda.

Architekci początkowo chcieli stworzyć coś “innego”. W ich zamyśle projektowany dom miał mieć nieco abstrakcyjną formę. Ideę udało się zrealizować. Dom swoim kształtem nawiązuje do górskiej topografii terenu. Budynek wygląda jak głaz narzutowy wbity w zbocze góry, a nie tradycyjna forma architektoniczna ze ścianami, oknami i dachem.

Powstała “skała” nie jest prostopadłościanem, kostką czy klasycznym domem z dwuspadowym dachem. Stanowi wielopłaszczyznową bryłę, w której nie ma wyraźnego podziału na ściany i dach. Z północnej strony dom jest zamknięty, od południa otwiera się na ogród, chwytając słońce i łaknąc widoku Beskidów. Ściana południowa jest wysoka i głęboko perforowana otworami oferującymi poprzez przeszklenia, taras i loggie panoramiczny widok na góry. Elewacja północna w większej części stanowi połać dachową opadającą do granicy działki – ściana domu jest tu niska i zamknięta.

Działka, na której zbudowano dom zlokalizowana jest na zboczu góry. Posiada wyraźny spadek zarówno w kierunku południowym jak i wschodnim. Wykorzystano to w projekcie – plan domu został dopasowany do spadku zbocza tak, by cała kondygnacja parteru miała bezpośredni kontakt z płaszczyzną terenu. Rzut poziomy przełamano w połowie długości, dzięki czemu strefa wejściowa z garażem znalazła się na innym poziomie niż strefa dzienna z salonem, kuchnią i jadalnią. Taki zabieg pozwolił stworzyć półpiętro i otworzyć część dzienną na taras i ogród.

Co ciekawe, projektantów ograniczał miejscowy plan zagospodarowania terenu, który wymaga, aby powstałe budynki miały dach ze spadkami. MUS ARCHITECTS wybrnęli z tego znakomicie, a prawne ograniczenia przekuli w formę, która jest atutem. Co w środku?

Parter to część dzienna z otwartą kuchnią, jadalnią i salonem. Zlokalizowano tutaj toaletę oraz garaż, w którym zmieszczą się dwa samochody. Z garażu można bezpośrednio przejść do domu, przez wiatrołap, a także pomieszczenie techniczne i gospodarcze. Na piętrze zaprojektowano część nocną z trzema sypialniami, łazienką i garderobą. Znajduje się tutaj także pomieszczenie gospodarcze. W sumie powierzchnia domu “Czarna skała” wynosi 260 m kw.

O architektach: 
MUS Architekci to pracownia architektoniczna tworzona z pasją. Wielokrotnie nagradzana w krajowych i międzynarodowych konkursach architektonicznych. Nasze projekty cechuje funkcjonalność i pomysłowość. MUS to skrót angielskiego zwrotu made up space. MUS reprezentuje nasze podejście do architektury zaznaczając jej pierwotną genezę (wymyślanie, składanie i tworzenie przestrzeni). Słowa te zarówno razem jak i osobno na wielu poziomach nawiązują do sztuki tworzenia przestrzeni jaką jest Architektura. Biuro architektoniczne zostało założone w Katowicach przez duet śląskich projektantów, absolwentów Wydziału Architektury Politechniki Śląskiej: Annę Porębską i Adama Zwierzyńskiego, którzy współpracując od lat rozwijali warsztat i własną wizję architektury, co ostatecznie doprowadziło do powstania firmy MUS ARCHITECTS.

Czytaj też: Architekt | Dom jednorodzinny | Drewno | Polska

autorzy: MUS ARCHITECTS
zdjęcia: Tomasz Zakrzewski