Dom położony jest w Vinkeveense, malowniczej części prowincji Utrecht w Holandii, która słynie z pięknej przyrody. Czarny letniskowy dom zbudowano tuż nad jeziorem.

Budynek zaprojektował architekt Chris Collaris we współpracy z zespołem pracowni i29 interior architects. Nie jest to dom całoroczny, właściciele korzystają z niego w weekendy, głównie latem, kiedy szukają odpoczynku i uciekają od zgiełku dużego miasta.

Letniskowy dom swym kształtem przypomina złączone ze sobą kostki. Ma dwa poziomy. W dolnej części znalazła się strefa dzienna z aneksem kuchennym i jadalnią. Na piętrze powstała część prywatna z sypialnią.

Dom został zaprojektowany dla czterech osób. Architekci chcieli, by dobrze korespondował z otaczającą go przyrodą, dlatego zaproponowali drewnianą elewację o ciemnym kolorze. Atutem budynku są mocne przeszklenia, które kadrują widoki na roślinność i pobliskie jezioro.

Czytaj też: Dom jednorodzinny| Elewacja | Drewno | Ciekawostki | whiteMAD na Instagramie

zdjęcia: Ewout Huibers