Młode małżeństwo z Kanady postanowiło uciec od zgiełku miasta i przenieść się bliżej natury. Tak właśnie powstał FAHOUSE.

Zaprojektowany przez architektów z pracowni Jean Verville dom stanął w środku lasu, nieopodal niewielkiego jeziora. Na pierwszy rzut oka wygląda jak dwa, czarne namioty. Złudzenie to jest jak najbardziej słuszne. FAHOUSE został stworzony na wzór archetypicznych domów, dawniej budowanych w kanadyjskich lasach. Połączone, trójkątne bryły mają przypominać formy, które tworzą schodzące się ku niebu drzewa.

Projekt był odpowiedzią na zapotrzebowania młodego małżeństwa i ich dwójki dzieci. Ze względu na najmłodszych lokatorów, dom miał być przystosowany do zabaw oraz pełen dobrego designu pomagającego eksplorować pobliskie otoczenie. Dlatego dookoła budynku powstały specjalne ścieżki, tarasy oraz patio, do którego prowadzą szerokie schody. Zewnętrzne ściany domu wykonane zostały z przesuwnych szklanych paneli, dzięki czemu wizualnie zwiększają jego powierzchnię i mieszkańcom pozwalają podziwiać las już z salonu.

zdjęcia: materiały prasowe