fot. Nora a Jakub (www.nora-jakub.sk)

Czarny dom naszych sąsiadów. To prosta i ponadczasowa bryła

Czarny dom zbudowany został na przedmieściach małego słowackiego miasta. To prosta bryła, która od strony salonu otwiera się na ogród. Projekt domu powstał w londyńskiej pracowni JJ Design.

Pracując nad projektem budynku architekci chcieli połączyć potrzebę zachowania poczucia prywatności mieszkańców oraz bliskości z naturą. Dom położony jest na granicy zielonego obszaru chronionego. Otoczenie zieleni jest więc atutem, który postanowili wykorzystać projektanci. Cel udało się osiągnąć dzięki odpowiedniemu rozmieszczeniu okien.

Dom zbudowany został na prostym planie. Minimalizm powtórzony został wewnątrz. Zarówno w wystroju, jak i prostym i czytelnym układzie funkcjonalnym. Elewację budynku wykonano z metalowych płyt, które nadają mu skromnego, ale i tajemniczego wyglądu. Budynek od strony ulicy ma mniej przeszkleń. To celowy zabieg mający zwiększyć poczucie prywatności. Front zdobią minimalistyczne drzwi wejściowe AT 540 Internorm, które są pasywne, co znaczy, że szczelnie zatrzymują ciepło zimą. Takie drzwi są zlicowane od zewnętrznej i wewnętrznej strony co tworzy spójną estetykę.

Zupełnie inaczej architekci potraktowali ścianę od strony ogrodu. Ogromne przeszklenia pozwoliły połączyć strefę dzienną z tarasem. W ten sposób powstała przestrzeń, która jest idealna do spędzania wolnego czasu z rodziną czy organizowania przyjęć. Siedząc wygodnie w salonie, można odnieść wrażenie przebywania na zewnątrz. Wrażenie to potęguje wysoki sufit w tej części budynku. Wystarczy rozsunąć drzwi, aby świeże powietrze wypełniło wnętrze. Cześć dzienna stała się sercem domu. Atrakcyjne wizualnie połączenie strefy dziennej z ogrodem jest możliwe dzięki wykorzystaniu drzwi tarasowych HS 330 Internorm. To drzwi podnośno-przesuwne, dlatego wystarczy wykonać lekki ruch jedną ręką, aby przesunąć skrzydło i wygodnie przejść na taras. Atutem takich drzwi jest niski próg co docenią fani minimalizmu i estetycznych rozwiązań.

fot. Nora a Jakub (www.nora-jakub.sk)

Na parterze znalazła się też główna łazienka, pomieszczenie biurowe, gospodarcze oraz zabudowa z licznymi schowkami, dzięki którym można łatwiej zachować porządek. Część prywatna mieszkańców powstała na piętrze. Znajdują się tam trzy sypialnie, dodatkowa łazienka oraz strefa zabaw zawieszona nad ziemią. Efekt uzyskano z pomocą siatki hamakowej. Zaproponowany przez architektów układ pozwolił stworzyć przestrzenie dla każdego z domowników. W pomieszczeniach jest jasno. Udało się to osiągnąć dzięki oknom drewniano-aluminiowym HF 510, których szyby pokryte są specjalną powłoką wpuszczającą do wnętrza więcej naturalnego światła.

Projekt tego domu opiera się na wykorzystaniu prostych materiałów – metalu, betonu, drewna, szkła i czarnego tynku. Zebrane razem tworzą nowoczesną, spójną estetykę, która podkreśla prostotę i elegancję.

fot. Nora a Jakub (www.nora-jakub.sk)

W projekcie ważne było też zastosowanie proekologicznych rozwiązań. Dzięki potrójnym szybom w drzwiach i oknach oraz wentylacji z odzyskiem ciepła, wewnątrz utrzymuje się optymalna temperatura. Ogrzanie wnętrza zimą czy schłodzenie latem wymaga mniej energii, co przekłada się na realne oszczędności. Wrażenie robi okno w łazience. Umieszczone zostało tuż przy wannie i szczelnie wypełnia ścianę tej części pomieszczenia. Taki efekt można osiągnąć dzięki bezramowym i panoramicznym systemom okiennym HX 300, również austriackiego producenta firmy Internorm.

Prostą i szczerą formę budynku docenili eksperci konkursu Internorm Architecture Competition 2023. Dom zdobył nagrodę w kategorii “Mały projekt mieszkaniowy”. Jury tak uzasadniało swój wybór:

Prosty dom jednorodzinny zachwyca przemyślanymi przestrzeniami wewnątrz i na zewnątrz, pięknymi widokami i oświetleniem, a także harmonijną, ciepłą koncepcją materiałową, która nie wydaje się nachalna. Dyskretny budynek zachwyca przestronnymi pokojami z pięknym oświetleniem, wyrafinowaniem architektonicznym i ciepłymi, harmonijnymi materiałami. Dom jednorodzinny został przemyślany w najdrobniejszych szczegółach, emanuje zachęcającą atmosferą, a jednocześnie pozostaje dyskretny – uzasadniała przyznanie nagrody architektka i członkini Jury Catharina Finder.

Jednorodzinny dom w Słowacji jest przykładem tego, że w świecie architektury ciągle aktualne jest, rozsławione przez Ludwiga Miesa van der Rohe hasło: “mniej znaczy więcej”.

projekt: Jana Ralbovská – JJ Studio (www.jj-studio.co.uk)

zdjęcia: Nora a Jakub (www.nora-jakub.sk)

źródło: JJ Studio

Czytaj też: Dom jednorodzinny | Okna | Słowacja | Minimalizm | Wnętrza | Polecane | whiteMAD na Instagramie

Artykuł sponsorowany.

Najpopularniejsze

najczęściej czytane artykuły