Czarny dom pod Warszawą to nowoczesna forma architektoniczna, która otwarta jest na ogród dużymi przeszkleniami. Charakterystycznym elementem domu jest wysokie, ponad 5-metrowej wysokości okno wprowadzające południowe światło do jadalni. Przesunięcie górnej bryły budynku tworzy naturalny podcień nad wejściem i zadaszenie nad częścią tarasu przy salonie, jednocześnie nadając monolitycznej bryle lekkości i oddechu.  

W północnej części zlokalizowanej od strony wjazdu na działkę znajdują się kuchnia oraz sypialnie dzieci, natomiast w południowej – salon, jadalnia i sypialnia rodziców. Rozległe przeszklenia pokoju dziennego łączą go funkcjonalnie i wizualnie z ogrodem. W centralnej części budynku znajdują się schody rozdzielające kuchnię od salonu. Po wejściu na piętro ukazuje się widok na wysoką jadalnię.

„Projekt podporządkowaliśmy walorom krajobrazowym małej działki porośniętej dzikimi brzozami i dopasowaliśmy do wymagań funkcjonalnych narzuconych przez inwestora. Najważniejszymi decyzjami projektowymi było wyeksponowanie zastanych brzóz na tle czarnej elewacji budynku, zachowanie jak największej liczby istniejących drzew i połączenie budynku z ogrodem.” – mówi architekt Joachim Surdy z pracowni 89 stopni

Dzięki zaufaniu inwestorów udało się zrealizować jeden z pierwszych w Polsce domów z elewacją wykonaną w całości w starej japońskiej technice Shou Sugi Ban polegającej na konserwacji drewna przez opalanie. Proces ten wydobywa również jego niesamowite walory estetyczne. Tak powstał czarny dom pod Warszawą, który naturalnie kontrastuje z białymi pniami brzóz.  Część glifów oraz podsufitki zostały dodatkowo wyeksponowane przez zastosowanie modrzewia syberyjskiego w naturalnym odcieniu. Użyte materiały nadają minimalistycznej formie elegancji i dzięki naturalnemu rysunkowi drewnianej elewacji nawiązują dialog z wypełniającą działkę przyrodą.

Czytaj też: Polska | Warszawa | Dom jednorodzinny | Drewno | Polscy projektanci | Wnętrza

Shou Sugi Ban House
Lokalizacja: pod Warszawą
Autorzy: Joachim Surdy – 89 stopni, Michał Pawlik
Inwestor: Prywatny
Realizacja: 2020
Dom zaprojektowany dla rodziny z dwójką dzieci.