Restauracja Zielony Talerzyk w Lublinie działa od kilku lat. W środku można zjeść ekologiczne i wegetariańskie posiłki. Niedawno wnętrze zyskało nowy wystrój.

Projekt nowej aranżacji wnętrza to wynik współpracy dwóch architektek Katarzyny Dudek i Agnieszki Michałowskiej. Wcześniej brakowało tu dziennego światła i kojącej oczy zieleni. Projektantki postanowiły to zmienić. Podkreśliły regionalizm lokalu, który stał się główną inspiracją projektu.

Każde jajko, ser i warzywo w restauracji dostarczane jest przez małe lokalne mleczarnie i rolników. To samo miało stać się z architekturą. Dlatego, w renowację ścian, podłóg a nawet sufitów architektki zaangażowały okolicznych artystów. Dębowe lamperie i stoły wykonane przez miejscowych rzemieślników mają tworzyć przytulny klimat. Przestrzeń za barem wyłożona została butelkowo-zielonymi, ręcznie wykonanymi przez lokalną artystkę płytkami ceramicznymi. Naturalna, ciepła kolorystyka nastraja do wyciszenia i złapania oddechu.

Głównym elementem wnętrz przed metamorfozą były zajmujące całe ściany obrazy. Wykonane w różnych technikach i stylach, przez założyciela restauracji i innych lubelskich malarzy. I tak też zostało. Sztuka buduje atmosferę oraz wyjątkową autentyczność tego miejsca.

W głębi jednoprzestrzennego pomieszczenia, znalazł się nowy drewniany bar wyposażony w minimalistyczne detale i półki wypełnione eko herbatkami, naparami oraz lokalnymi napojami. Oprawę baru podkreśla pachnąca, ususzona, kolorowa łąka kwietna przygotowana przez zaproszonego do współpracy architekta krajobrazu Pawła Adamca. Lustrzane ściany zbudowały wrażenie głębi i przedłużenia sufitowej łąki, która swoim odbiciem na ścianie ma tworzyć wrażenie bezkresnej. Różnicowanie kolorystyczne ścian dodatkowo wzmogło odczucie przestrzenności. Nowy układ stolików zapewnia większą swobodę klientom.

Nie wolno zapomnieć o tym, że to miejsce jest już od dawna na mapie Lublina i ma swoich wiernych klientów. Dlatego pomimo dużych zmian, musieli dalej czuć się, tak samo przytulnie i domowo jak wcześniej – mówią autorki projektu.

zielony talerzyk

Bardzo długie rozmowy i analizy z właścicielem oraz z bywalcami miejsca, stały się główną wytyczną do projektu. Stolarze, artyści, spece od renowacji starych mebli, architekt krajobrazu, florystka, malarze – wszyscy zostali zaangażowani w przemianę restauracji.

Wnętrze stanowi dopełnienie tego co znajdziemy na talerzu, czyli piękne, kolorowe, smaczne kompozycje z wyselekcjonowanych lokalnych produktów.

Na miejscu kupicie produkty Zielonego Talerzyka, wypieki, soki, przetwory, wypożyczycie książkę z lokalnej czytelni, i co najważniejsze poczucie, co to znaczy slowfood.

Czytaj też: Restauracja  | Kawiarnia | Lublin | whiteMAD na Instagramie

Architektura wnętrz: Katarzyna Dudek Du Architektura & Agnieszka Michałowska Designes

Architektura krajobrazu: Paweł Adamiec

fot. Krzysztof Kozłowski