Czesi projektują odważnie. Gigantyczna rzeźba otula budynek

Jego rzeźby zdobią wiele miast na świecie, a ich oryginalne formy często budzą kontrowersje i skłaniają do dyskusji. David Černý ze swoimi ogromnymi rzeźbami tym razem ozdobił apartamentowiec w Pradze. Jedna rzeźba zdaje się otulać budynek, a inna niczym wielka noga podtrzymuje całą konstrukcję.

Fragment to nowy apartamentowiec w dzielnicy Karlín w Pradze. Jego projekt przygotowali architekci z pracowni QARTA Architektura. Wielorodzinny dom ma dynamiczną formę, a zaprojektowane lokale jawią się tutaj jako stos sześcianów. Chcąc wyróżnić inwestycję, inwestor postanowił ozdobić ją rzeźbami. I to nie byle jakimi! To rzeźby dużego formatu, a ich projekt przygotował słynny rzeźbiarz David Černý.

Nietypowa ozdoba ma symbolizować zmiany, jakie w ostatniej dekadzie zachodzą w kiedyś przemysłowej dzielnicy miasta. To część czeskiej stolicy, którą coraz chętniej wybierają młodzi prażanie. Mieszkają tu, pracują, odpoczywają…

Na ich potrzeby odpowiadać ma nowa inwestycja – apartamenty Fragment. Architekci zaprojektowali budynek inspirując się przemysłową historią dzielnicy, jednak obiektowi nadali nowoczesną i dynamiczną formę. Gmach z jednej strony sąsiaduje z wysokimi budynkami modernistycznego osiedla Invalidovna, a z drugiej z historyczną zabudową o małej skali. Nowy budynek ma stanowić łagodne przejście między tymi dwoma obszarami.

Apartamentowiec zbudowany został na działce, której kształt jest zbliżony do trapezu. Architekci podzielili go na dwie części, które złączone są górnymi kondygnacjami. Tuż pod nimi zbudowany został wielki słup, który podtrzymuje konstrukcję. Inwestor postanowił zamaskować go rzeźbą Davida Černýe, dzięki czemu wygląda jak ogromna noga.


Pozostawienie w centralnej części budynku wolnej przestrzeni pozwoliło stworzyć dziedziniec, który kadruje widoki na zabytkową architekturę oraz pełni funkcję komunikacyjną. Kaskadowe rozmieszczenie części mieszkalnych nie jest dziełem przypadku. Taki zabieg zapewnia mieszkańcom optymalną ilość naturalnego światła.

Cała inwestycja zyskała proekologiczne rozwiązania. Architekci zaprojektowali zieloną powierzchnię dachów, zamontowano panele fotowoltaiczne, pompy ciepła, a mieszkańcy mają dostęp do własnego podziemnego źródła wody.

zdjęcia: BoysPlayNice, www.boysplaynice.com

projekt: QARTA Architektura – David Wittassek, Jiří Řezák

projekt rzeźb: David Černý

Czytaj też: Czechy | Apartament | Rzeźba | Polecane | Praga | whiteMAD na Instagramie

Najpopularniejsze

najczęściej czytane artykuły