Budynek został zaprojektowany przez dwóch artystów: Alexa Schwedera oraz Warda Shalleya i stanął pod Nowym Jorkiem.

Obiekt powstał w ramach serii “Social relationship architecture”. W ramach tego wydarzenia artyści/architekci mieszkali w nim przez pięć dni. Do swojej dyspozycji mieli jednopoziomowy dom, którego długość wynosi 13,4 m a szerokość 2,4 m.

Dom-instalacja jest mocno przeszklony. Urządzony został symetrycznie. W środku znalazła się łazienka, a niezbędne instalacje umieszczono wewnątrz słupa, który podtrzymuje całą konstrukcję. Sypialnie natomiast znalazły się po bokach, a na krańcach obiektu urządzono niewielkie tarasy.

Dzięki tej nietypowej instalacji można było zaobserwować, jakie relacje zachodzą między ludźmi, którzy mieszkają pod jednym dachem. Obserwacja była możliwa dzięki celowej rezygnacji z umieszczenia wewnątrz rolet czy żaluzji.

Wszyscy, którzy będą chcieli zobaczyć dom “ReActor” na własne oczy mają jeszcze na to szansę. Architekci chcą powtórzyć swój wyczyn już 6 października.

a1

 

a3

zdjęcia: art OMI / richard barnes