Architekci z pracowni Jana Proksa stanęli przed trudnym zadaniem. Mieli zaprojektować dom na niewielkiej działce dla dwupokoleniowej rodziny.

Dom znajduje się w miejscowości Perchtoldsdorf na obrzeżach Wiednia. Jego powierzchnia to 249 m kw. Choć projekt powstał już w 2016 r., to dom zbudowany został dopiero w 2020. Udało nam się zajrzeć do środka tuż przed przeprowadzką właścicieli.

W przypadku tego zlecenia zaprojektowania willi w cichej wiosce poza Wiedniem stanąłem przed wyzwaniem zmaksymalizowania kubatury na wąskiej działce, aby stworzyć nowoczesną przestrzeń dla dwupokoleniowej rodziny – wspomina architekt Jan Proksa.

Właściciele zdecydowali się na nietypową formę budynku, która z zewnątrz przypomina kontener transportowy. Budynek oglądany z daleka jawi się jako stos poukładanych kontenerów, które zostały nieco przesunięte na wyższych kondygnacjach.

Architekt świadomie nadał bryle dynamizmu. Dodatkowo budynek zdobi elewacja z licznymi żłobieniami. Tym ostatnim elementem projektant chciał nawiązać do tradycyjnego budownictwa w tym regionie Austrii. Efekt ten osiągnięto sięgając po pustaki ceramiczne Porotherm od Wienerberger oraz tynk wapienny Keim, z którego wykonano charakterystyczne zdobienie.

Dom dla rodziny

Dom dla dużej rodziny ma surowe wnętrze. W chwili wykonania zdjęć nie mieszkali w nim jeszcze właściciele. Dzięki wszechobecnej bieli wnętrze domu jest jasne, a ogromne przeszklenia gwarantują, że do środka będzie wpadać dużo naturalnego światła. Tak wygląda raj minimalisty w austriackim wydaniu.

Czytaj więcej: MinimalizmDom | Szkło | Austria

fot. BoysPlayNice