Położony w jednej z dzielnic Melbourne The Walsey Residence zaprojektowany został przez specjalizujące się w luksusowych posiadłościach studio mckimm. Powstała dom imponuje skromnością formy.

Właściciele budynku to młode małżeństwo posiadające trójkę dzieci. Inwestor postawił przed architektami zadanie stworzenia dla przyszłych mieszkańców idealnej przestrzeni życiowej obejmującej trzy główne strefy, w których mieszkańcy będą mogli funkcjonować niezależnie. W efekcie powstała część poświęcona rozrywce, pracy oraz strefa prywatna składająca się z sypialni domowników.

Dominującymi materiałami wykorzystanymi przy budowie i wykończeniu budynku był beton oraz drewno, którego głównym zdaniem było ocieplenie dość surowych wnętrz.

Ciekawym akcentem jest mural zaprojektowany i wykonany przez lokalnego artystę Locasa Grogana. Dzieło artysty zdobi zarówno ogrodzenie jak i jedną z betonowych ścian salonu. Większość mebli i detali została wykonana według projektu architektów i na zlecenie inwestora.

 

zdjęcia: Derek Swalwell